Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевица - отново по "Неотъпкана пътека"

„Неотъпкана пътека” е фестивал за камерна музика, който набира популярност заради високото ниво и каузите си  - третото му издание ще се проведе в село Ковачевица от 6 до 9 август.

Великолепната природа, древната история и традициите на Западните Родопи са вдъхновяващият фон за концертите с класическа музика в читалище "Светлина", за които в Ковачевица пристигат елитни изпълнители от целия свят - хора с опит и международна кариера. А в основата на това своеобразно музикално общество са организаторите на фестивала: пианистката Лора Чекортова, певицата Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. Активен участник във форума е и неговата кръстница - композиторката Добринка Табакова.

Новите столове в читалищетоНа един от новите столове в залата на читалището има надпис "Столът на Добринка". И може би много скоро всички нови столове ще получат подобни табелки, защото организаторите на "Неотъпката пътека" са измислили интересен начин да подменят мебелите, вместо всяка година да ги събират от местните къщи. Мисията на музикантите е да превърнат читалището в оживен културен център не само по време на летния фестивал, но и целогодишно. А кампанията "Подари стол" дава възможност всеки, който спонсорира "Неотъпкана пътека" с 500 лв, да избере кого или какво да увековечи с надпис.

След една нулева година заради пандемията и невъзможността в Ковачевица да се съберат музиканти от целия свят, сега на фестивала предстои трето издание. Чуйте повече за идеите и програмата в интервюто с артистичния директор Лора Чекоратова - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33