Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 360 села в индийския щат Утар Прадеш бяха наводнени от порои

Евакуация на жители в наводнен район в Западен Бенгал, Индия, 2 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 360 села в 21 окръга в северния индийски щат Утар Прадеш бяха наводнени от проливните дъждове, които засегнаха региона през миналата седмица.

Наводненията са причинени от повишаване на нивото на водата в реките Ганг и Ямуна, в резултат на мощните мусонни валежи.

Нивото на река Ганг в момента е два метра над „опасното“ ниво.

Властите започнаха да преместват жителите на пострадалите населени места в безопасни райони.

В Индия в момента продължава сезонът на мусоните. За наводнения и инциденти, свързани с проливните дъждове, се съобщава от различни части на страната.

През последните три седмици заради наводненията са загинали около 400 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула"

Израелската авиация нанесе удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" и по подземен цех за производство на оръжие на ливанското шиитско движение в Бейрут, съобщи армейската пресслужба, цитирана от БТА. "Преди удара бяха взети многобройни мерки за понижаване риска от причиняване на вреди на гражданското население, включително предварително..

публикувано на 20.10.24 в 13:38

По-интензивна размяна на военнопленници след офанзивата на Киев в Курска област

Украинската операция в руската Курска област е довелa до по-интензивна размяна на военнопленници между Киев и Москва, коментира базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от "Украинска правда". Преди два дни стана четвъртата размяна от началото на операцията на украинските сили на руска територия. Преди..

публикувано на 20.10.24 в 13:33

От понеделник пускат парното в София

От утре  ( 21.10.2024 г., понеделник)  поетапно ще започне пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради. От топлофикационното дружеството припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен..

публикувано на 20.10.24 в 13:06
Църквата

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата църква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е..

публикувано на 20.10.24 в 12:41
Юлия Навалная

Юлия Навалная пред "Сънди таймс": Искам Путин да лежи в руски затвор

"Искам Путин да лежи в руски затвор", казва Юлия Навалная в интервю за "Сънди таймс". Вдовицата на Алексей Навални разказва за опасния семеен живот на двойката и мнението ѝ за руския президент. Запитана дали споделя широко разпространеното убеждение, че Путин е убил Навални, за да осуети настояването на Запада за включването му в размяна на..

публикувано на 20.10.24 в 12:39

Българин е арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на деца

Българин беше арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца. При рутинна проверка на личните документи на хора в центъра на Атина полицията е арестувала 30-годишен българин.Той е бил издирван за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца в Гърция. По данни на полицията той е съучастник в..

публикувано на 20.10.24 в 12:22