Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвиждат ли филмите бъдещето

Снимка: pexels.com/Ali Pazani

Много често се пише за предвижданията в политически и обществен план на американския анимационен сериал за възрастни „Семейство Симпсън”. В епизод от 2000 г. се говори за „бившия президент Тръмп”.

Трябва обаче да се отбележи, че първата кампания за президент на Доналд Тръмп е именно през 2000 г., когато той иска да спечели номинацията на малката Реформистка партия.

Друг често посочван пример е как в „Семейство Симпсън: Филмът” от 2007 г. част от историята включва подслушване на семейството от Агенцията за национална сигурност. Шест години по-късно Едуард Сноудън разкри тайните програми на именно тази агенция за следене на комуникациите. Актьорът от „Семейство Симпсън” Ханк Азария казва по повод шумотевицата около подобни съвпадения:

„Семейство Симпсън” е вид обществен коментар и характерни за подобни предавания са предвижданията. „Семейство Симпсън” има над 700 епизода. Сигурен съм, че ако се направи съпоставяне на всички тях, нещата, които са били предвидени, а не са се случили, са около 6000, а действително станалите – 17. Така че процентът на съвпадение е доста нисък.

Сцениристът на „Семейство Симпсън” Ал Джийн заявява пред Би Би Си, че „ако правиш много предвиждания, 10% от тях ще се сбъднат”. Друг сценарист – Бил Оукли пък казва, че се осмиват истински минали вече събития и тъй като историята се повтаря, се добива представа, че нещата са пророкувани.

Британският сериал „Черно огледало” е известен със своите смущаващи сюжети, като неприятното усещане се засилва именно защото те изглеждат много вероятни. 

„Гледали ли сте „Черно огледало”? Епизодът, в който стойността на човека се изчислява с точки според мнението на останалите членове на обществото? Мисля, че може би това е бъдещето. Всеки човек да има свои собствени социални точки”, това казва Се Инан – вицепрецедател и говорител на технологична компания, чиято цел е да централизира данните от най-голямата система за видеонаблюдение в света. Социалната оценка е факт в Китай. Тя работи на принципа поощрение и наказание и хората с нисък рейтинг не могат да си купуват билети за влак или самолет например или пък да кандидатстват за заем. С тези неприятности се е сблъскал Чзан Инзце:

Дарявал съм кръв, пари и доброволен труд, за да увелича социалния ми рейтинг. Само с помощта на тази система можем да дисциплинираме хората, които са неизпълнителни. След като направих всички добри дела, за да събера точки, вече мога да си купя билет за бързия влак. Най-накрая съм отново нормален човек.

В някои градове в азиатската страна при неправилно пресичане на улицата снимката на нарушителя започва да се върти на видеостена.

Подобни масови технологии за видеонаблюдение и лицево разпознаване се тестват и в Обединените арабски емирства и Европа и се използват и в САЩ, където полицаите носят камери. Професорът по право от американския Колумбийски университет Андрю Фъргюсън вижда в китайската система за лицево разпознаване:

Бъдещето и то ме плаши. Технологията в Китай съществува, работи и може да постигне същото и в САЩ. Младите хора, които в момента растат в Америка, са свикнали да бъдат наблюдавани от смартфоните си, Фейсбук, Снапчат и всички останали приложения. Един от въпросите без отговор е: „Кой е собственикът на тази информация?”. Данните от полицейските камери са много ценни и извън правоприлагащата система. Записват се тенденции в обществото. И ако частни компании могат да използват тези данни или да ги продават по други причини, те ще търсят печалба.”


Да се използва такава технология в САЩ виждаме във филма на легендарния Стивън Спилбърг от 2002 г. по едноименната творба на Филип К. Дик „Специален доклад”. В лентата са отгатнати съществуването на автономните автомобили, персонализираните реклами, умните часовници и добавената реалност. Джон Ъндъркофлър е бил технически консултант в екипа на филма и е работил по създаването на художествения свят на 2054 г.:

„Трябваше да е естествена екстраполация от момента, в който се намирахме. Това означаваше, че всичко трябваше да е преплетено на безпрецедентно и фино ниво. Почти всяка технология на бъдещето или идея за бъдещето, която се вижда във филма, доведе до един, три или пет стартъпи или инициативи в големите компании. Голям набор от нещата, които са във филма, са вече реалност, а са минали само 20 години от излизането му и остават още 30 до момента, в който се развива.”

Повтарящ се елемент в научнофантастичните филми са летящите коли. Американската авиокомпания „United Airlines” планира до следващите пет години да закупи 200 летящи електрически таксита, с които да превозва пътниците към летищата. Германска компания представи през юни електрическо въздушно такси в Париж, а целта е услугата да е в действие за Олимпийските игри в страната през 2024 г. Такава технология беше тествана и в Москва в началото на тази година с дрон, достигащ 200 км/ч и товаронасимост 300 кг. Александър Атаманов – автор на проекта: 

„Сеул, Сингапур, Барселона, Париж, Лос Анджелис вече обявиха участието си в програмите за дрон-таксита. Искаме Русия да е една от водещите нации в новите технологии и да не изостава в това направление. Искаме летящите коли и дрон-такситата да са достъпни за всеки. Няма нужда от обучение на екипаж или пилот, системата е щядаща природата, без гориво. Според световни експерти дрон-такситата ще започнат да оперират през 2025 г.

Когато Холивуд поглежда към бъдещето вижда съчетаване на човешкото и технологичното почти до крайна степен. Британска компания вече работи по система, която да позволи на хората да контролират предметите в дома с ума си. Според предприемача Тре Азам концепцията е проста:

„Системата е като фитнес гривните, но за мозъка. Поставя се на главата и се следи електрическата дейност. По този начин можеш например да наредиш на вентилатора да се включи, щом достигнеш 60 процента медитация и да бъде на пълна мощност, щом постигнеш пълна медитация. После започваш да медитираш – толкова е просто. Под контрол с мисълта нямам предвид мързел – не ми се става и затова си мисля лампите да се загасят, а начин за опознаване и контролиране на мислите ни чрез обратна връзка в истинския свят.

Освен сливане на хората и технологиите, вече се работи и за сливане на технологиите и растенията. В начален етап е хай-тек технология на учени в Сингапур, при която се засичат електрически пулсации от растенията, като така ще може по-бързо да се засичат болести при растителността:

„Мога да поставя хидрогела много лесно върху растения дори с груба повърхност и така да получавам висококачествени сигнали от растенията. Тези сигнали отразяват здравния статус на растенията. По този начин се надяваме да изучим връзката между тези сигнали и стреса от околната среда, като това може да бъде в помощ на земеделието”, казва един от изследователите в Сингапур.

През 2011 г. пък излиза филмът „Заразяване” на режисьора Стивън Содърбърг с участието на редица звезди – Мат Деймън, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет и Джъд Лоу. 

Историята е вдъхновена от епидемиите от САРС между 2002 и 2004 година и свинския грип през 2009-а. Въпреки това обаче голяма част от сюжетните линии се припокриват с днешната реалност, а именно: вирусът се появява за първи път в Китай, предава се чрез докосване, учените работят усърдно, за да разработят ваксина и се ограничават пътуванията.

Най-богатият китаец – технологичният предприемач и основател на Alibaba – най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай, Джак Ма казва:

„99,99 процента от предсказанията на хората от миналото за бъдещето са погрешни. 0,001 процента от предвижданията са правилни – по случайност.”

Все пак в старите филми героите говореха по „причудливите” за онова време безжични телефони, макар и техниката тогава да не е била толкова напреднала. Независимо дали отпреди 20, 30 или 40 години художествените филмови кадри, посветени на бъдещето, съдържат искрица от истинските научни изследвания и в известна степен ни подготвят за онова, което е вероятно скоро да преживеем.

Снимки: pexels.com, pixabay.com и Ройтерс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЖП гарата в Казичене е недостъпна след вчерашния дъжд в София, влаковете не спират на нея

Няма достъп до ЖП гарата в Казичене заради вчерашния дъжд в София и влаковете не спират на гарата.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Казичене, Кривина, Долни Богров, квартал „Христо Ботев“ и квартал „Слатина“ са сред най-пострадалите населени места в София след вчерашния дъжд с градушка. Всички служители на столичната..

публикувано на 23.05.24 в 16:33

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева са за администрацията.  Заплатата за неакадемичния персонал със средно образование става 1680 лв.,..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като..

публикувано на 23.05.24 в 15:10