Във винарната изба в село Винарово целогодишно на около 15 градуса отлежават белите и червени вина, които са донесли награди на своите производители.
"По принцип аз съм привърженик на френските бъчви, но в България българските производители още не сме дорасли до качеството на френските бъчви. Ние можем да имаме хубав дъб, но той трябва да се обработи, трябва да стои, да се махнат смолистите вещества и обработката много ни куца, защото едно хубаво червено вино е хубаво да отлежи, да стане по-меко, по-кадифено. Отидох във Франция в едни бъчварници ходих. Там има техникуми за ученици бъчвари, които, след като завършат работят в този бранш“, каза за БНР Атанас Мутафчийски.
Снежана и Атанас Мутафчийски решили преди три години заедно със съдружниците си Дако и Диляна Николови да създадат избата по проект.
„Началото винаги е трудно, защото продукта, който трябва да изкараш трябва да има добър маркетинг, реклама. Ако нямаш добър продукт и дори и да имаш добър маркетолог самите клиенти, когато опитат дадения продукт, ако той не им хареса каквото и да правиш няма да успееш да го продадеш. Може да имаш много хубаво вино, както в България има много такива изби, но когато нямаш добър маркетинг никой няма да те забележи при тази силна конкуренция".
Винарната на Атанас Мутафчийски и съдружниците му нямат собствени лозя. Изкупуват грозде от Илия Стефанов, който отглежда винени сортове в село Спасово от близо 20 години.
„Ранно ставане, пръскане навреме“.
Градушката от преди месец е унищожила част от реколтата в лозовите масиви на Илия Стефанов, засегнатите терени не са застраховани.
По думите му една от причината да не се застрахова продукцията срещу бедствието градушка е високата цена на застраховката.
Повече можете да чуете в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..