Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В музея на Яворов в Чирпан се подготвят три временни изложби

Историческата къща в село Спасово
Снимка: Нанси Маринова

На 11 септември откриват паметник на Никола Манев в Чирпан

Световно известният художник Никола Манев е живял в Чирпан 20 години, въпреки че е роден в Пазарджик.

"Изпратихме го преди три години, но неговата къща, която е превърната в галерия още преди  20 години, той откупи къщата известно е - художествена галерия "Никола Манев, която е част от музейния комплекс "Яворов". Там през тези години съвместно с общината организирахме по негова инициатива разкошни празници на изкуствата с участието на най-големите имена в изкуството и културата в България - музиканти и творци", каза за БНР Тодор Иванов, началник отдел "Култура и туризъм" в Община Чирпан и председател на Фондация "Яворов". 

Тази година се навършват 100 години от рождението на видния чирпанлия - Димитър Данаилов.

"Той 30 години работеше като директор на музея на Яворов и е негова тази песен - "Чирпан водата си не пие". Тя е един негласен химн на Чирпан. Всеки,  който дойде знае, къде отива  - в града, в който вода се не пие. На 3 декември Димитър Данаилов навършва 100 години и в негова чест ще открием още един паметник на неговия рожден ден. Скулптор е Владимир  Кондарев".

Ще бъде издадена и книга с всичко написано от Димитър Данаилов.

В момента в музея на Яворов в Чирпан се подготвят три временни изложби - едната е по повод 120 годишнина от излизането на първата стихосбирка на писателя - излязла 1901 година, втората е "В полите на Витоша" и третата е по повод 100-годишнината от рождението на Димитър Данаилов с документи.

Историческият музей в Чирпан       Снимка: Нанси Маринова

Община Чирпан продължава с кампания за набиране на средства, за да откупи родната къща на художника-революционер Георги Данчов - Зографина. В момента тя е частна собственост и последно е ползвана като питейно заведение, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Общинския съвет в Чирпан Иван Станчев.

Нанси Маринова, изпълняваща длъжността директор на Историческия музей в Чирпан  Снимка: личен архив

Нанси Маринова, изпълняваща длъжността директор на Историческия музей в Чирпан заяви в предаването "Чуй лятото", че край Чирпан минава един от най-важните пътища, които са свързвали Западна Европа с Цариград, преди това с Константинопол - Вия Диагоналис.

"Предвид цялото това благоприятно разположение тук са възниквали селища от много различни епохи и сега в момента тук се намира едно такова селище, което възниква по времето на халколита - говорим за 5 хиляди години преди Христа. Има едно  известно прекъсване, при което минаваме през желязната епоха, говорим за времето на Траките. Тук също имаме следи от тях, които регистрираме на терен. По-голямото селище, което възниква е по времето на Средновековието".

В момента в Историческия музей в Чирпан е подредена експозиция, която разказва за бита и поминъка на населението, която е озаглавена „Бабо разкажи ми".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11