Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет са вече жертвите на пожарите в Калабрия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарите в южната италианска област Калабрия взеха вече 5 жертви, а 4 души са ранени. Ситуацията е най-драматична в провинцията на град Реджо Калабрия.

Цяла седмица не спират пожарите покрай и в планинския масив Аспромонте, които обхванаха и едноименния национален парк. Буковата гора под закрилата на ЮНЕСКО също е в опасност.

Евакуирани са 1000 души от селището Гротериа, където огънят стигна до неговия център. 

Освен че пламъците взеха човешки жертви на различни места в областта, балансът е драматичен като цяло за дивата природа и екосистема или както каза кмета на Реджо Калабрия Джузепе Фалкомата. 

"Губим нашата история, нашата идентичност се изпепелява", обясни той. 

В помощ на огнеборците в Калабрия ще се присъединят 130 подкрепления от други области. Регионалният съвет отправи искане до правителството за обявяване на извънредно положение. Кметовете на различните селища са убедени, че пожарите са предизвикани умишлено.

Сериозни пожари продължава да има на островите Сицилия и Сардиния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сицилия

Рекордна за Европа температура беше регистрирана в Сицилия

Град Сиракуза на остров Сицилия регистрира рекордна за Европа температура от 48,8 градуса по Целзий . Пикът на африканския антициклон, обхванал най-сериозно южната част на Италия, ще е в четвъртък. Толкова висока температура досега не е регистрирана в..

публикувано на 12.08.21 в 03:24

Над 40 000 са горските пожари в Италия от юни

Не спират пожарите в Италия. Една от причините са високите летни температури, които през следващите дни се очакват да достигнат пак до 45 градуса по Целзий. Премиерът Марио Драги подписа декрет за национална мобилизация на оперативните..

публикувано на 09.08.21 в 11:31
Фонтан Пиаца Кастело, Милано

Големи горещини ще обхванат отново Италия

Метеорологичните прогнози за Италия предвиждат най-горещата лятна седмица – до близо 48 градуса по Целзий в южната половина от страната. В осем града се очаква да бъде обявен червен код.   Африканският антициклон наречен от италиански..

публикувано на 10.08.21 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16..

публикувано на 28.04.24 в 15:40

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се..

публикувано на 28.04.24 в 15:06
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда..

публикувано на 28.04.24 в 14:53

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия. Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в..

публикувано на 28.04.24 в 14:32

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за..

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение...

публикувано на 28.04.24 в 14:05