Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата не може да даде информация по разследването за полицейско насилие

Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура
Снимка: БГНЕС

Няма как прокуратурата да даде информация по разследването на полицейско насилие по време на миналогодишните протести. Това обяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Той коментира искането на депутата Николай Хаджигенов на следващото заседание на ръководената от него временна комисия да бъде осигурено присъствието и да бъде изслушан наблюдаващият прокурор на досъдебното производство по прокурорската преписка за полицейското насилие:

"Нашето становище е, че спрямо действащите магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол, доколкото, съгласно решение на КС от 1995 г. се казва, че длъжностните лице, които са изключени от парламентарен контрол, това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати", каза говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата и изборите - кое вълнува подрастващите?

Кои са важните теми за децата на България в навечерието на изборите за ЕП и за национален парламент? Данни на НСИ и УНИЦЕФ извеждат основни въпроси, които подрастващите поставят. Анкетираните, които са на възраст 10-18 години, формулират много добре някои проблеми и дават конкретни предложения, казва Елена Атанасова, директор "Мониторинг..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 10:53

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40

Полицаи на велосипеди в помощ на туристите в Гърция

Полицаи на велосипеди оказват всякаква помощ на туристите в Гърция. Властите приканват при необходимост туристите да се обръщат към тях. Днес туристите в град Катерини останаха приятно изненадани от полицаи на велосипеди, които са готови да окажат всякаква помощ на почиващите. От утре и на Халкидики се включват полицейски екипи на..

публикувано на 05.06.24 в 10:30