Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Допълнителните приходи от 1,6 млрд. лв. в актуализацията на бюджета са планирани консервативно

Министерството на финансите иска свиване на разходи от институциите

Индикативната цел е намаляване на средствата за държавен персонал и издръжка с 10% догодина

| обновено на 19.08.21 в 18:18
Министърът на финансите Асен Василев на съвместното заседание на бюджетната, здравната и социалната комисии в парламента.
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите иска институциите на държавна издръжка да свият разходите си за персонал с 10% догодина. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Асен Василев, който заяви пред депутати от три ключови парламентарни комисии, че вече е започната бюджетната процедура за догодина.

Според министерството може да бъде осигурен ресурс, затова ведомствата с трансфери от бюджета изготвят бърз преглед на харчовете си „с индикативна цел – намаляване на разходите за държавен персонал и издръжка от 10%“.

„Което допълнително би свило разходната част на бюджета и би освободило място за допълнителни инвестиции, за допълнителни социални разходи, за допълнителни трансфери, ако това е необходимо“, каза Асен Василев.

Актуализация на бюджета

По отношение на подготвяната от него актуализация на бюджета Василев определи гласуването ѝ като изключително важно, за да се обезпечат критичните системи в държавата в условия на пандемия и мигрантска криза. Василев заедно с колегите си Гълъб Донев и Стойчо Кацаров участваха в съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси, на труда и социалната политика и на здравеопазването.

Тримата ресорни министри представиха параметрите на предлаганата от служебния кабинет актуализация, представени бяха промените в бюджетите на Здравната осигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет.

Министър Асен Василев:

„Ние тук говорим какво да направим, така че до края на годината да посрещнем кризите, които се задават, и една постоянно правителство, излъчено от парламента, влизайки да има времето да се ориентира и свободата да направи и да начертае тази дългосрочна икономическа политика и визия“.

Очаква се във вторник следващата седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в ресорната комисия, което прави възможно и гледането ѝ в пленарна зала.

Приходите в актуализирания бюджет са планирани консервативно, обяви още министърът на финансите. Проектът на служебния кабинет предвижда 1,6 милиарда лева да бъдат събрани допълнително.

На въпрос дали предлаганото увеличение на пенсиите е обезпечено с ресурс и как ще се отрази на бюджета догодина, Василев отговори, че цената на тази реформа е допълнително 1,8 милиарда лева.

„До момента, тази година, само за Covid мерки, избори, социални мерки, които са основно този разход, сме похарчили 2 милиарда и 300 милиона и ще похарчим още, ако мине актуализацията, от порядъка на милиард и 300 милиона. На този фон милиард и 800 милиона могат спокойно да бъдат абсорбирани от бюджета за година“, каза той.

Василев изрази увереност, че в следващите години няма да има толкова големи разходи за Covid мерки, както и за избори, така че ще може да се работи за свиване на дефицита.

Въпреки че догодина и 2023 година страната ни има големи погашения по външни заеми, това няма да бъде проблем, каза още Василев.

Правила за избор на нов управител на БНБ

Бюджетната комисия в НС прие правила за избор на нов управител на БНБ и остави тридневен срокът за номинации на кандидатите. Този срок започва да тече от гласуването в пленарна зала на правилата. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече в средата на юли.

Депутатите обаче не са единодушни дали процедурата по избор на нов управител на БНБ трябва да завърши в края на този парламент, ако се стигне до ситуация, в която няма сформиране на редовно правителство.

Но като че ли преобладава мнението, че все пак процедурата трябва да бъде завършена

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница.  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-ти Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои майсторски класове по..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни. В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи..

публикувано на 03.06.24 в 15:41
Палестинци оглеждат пораженията след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

Израелската армия продължава офанзивата си във всички райони на Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" във всички райони на Ивицата Газа. На този фон Съединените щати призоваха Тел Авив да одобри предложеното споразумение за примирие в анклава. Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа Десет души..

публикувано на 03.06.24 в 15:13
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29