Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново има призиви за оставка на британския външен министър

Британският външен министър Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Доминик Рааб е изправен пред нови призиви да подаде оставка. Причината са още доказателства, че е отказал да се завърне от луксозната си лятна почивка на остров Крит, когато е бил повикан да се заеме с кризата в Афганистан. Вместо да отпътува веднага за Великобритания, той останал още два дни в хотела си.

„Сънди таймс“ и „Мейл он сънди“ съобщават, че външният министър е получил обаждане от висш служител на „Даунинг стрийт“ да се завърне незабавно в петък, 13 август, тъй като талибаните напредват към Кабул. Доминик Рааб обаче твърди, че е поучил разрешение от премиера Борис Джонсън да остане на почивка до неделя включително. Висш правителствен служител е заявил за „Сънди таймс“, че Рааб със сигурност е бил призован да се върне и че в неделя на „Даунинг стрийт“ 10 всички са тънели в недоумение, че той не е на срещата на комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“. 

Заместник-министърът във външно министерство, който отговаря за Афганистан, също е бил на почивка. 

Приятели на Рааб казват, че макар и в чужбина и в отпуск той е работил активно по всички належащи въпроси. 

След изнесеното от гореспоменатите вестници обаче председателят на парламентарната група на Шотландската национална пария Иън Блекфорд написа в Туитър: „Доминик Рааб просто не може повече да бъде министър. Той трябва да бъде уволнен от Борис Джонсън“. Министърът на вътрешните работи в сянка Ник Томас-Симъндс пък написа: „Срамота. Управленчески вакуум в сърцето на правителството“. 

От „Даунинг стрийт“ заявиха, че не могат да коментират частни разговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доминик Рааб

Рааб: Убеден съм, че руското разузнаване се опитва да саботира ваксината срещу Covid-19

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е "абсолютно убеден", че руското разузнаване се опитва да саботира или да извлича ползи от изследванията и разработката на ваксина за Covid-19. По-рано руският посланик в Лондон категорично..

публикувано на 19.07.20 в 14:12
Доминик Рааб, британски външен министър

Доминик Рааб: Британската икономика няма да заработи отново поне до юли

Британското правителство посочи, че несъществените (маловажните) търговци на дребно няма да се върнат на работа най-рано до юни, докато други сектори на икономиката няма да се върнат на работа най-рано до юли, заяви в понеделник външният министър..

публикувано на 11.05.20 в 11:12
Доминик Рааб

Отстраниха полицай от охраната на Доминик Рааб заради забравено оръжие в самолет

Полицай, отговарящ за охраната на британския външен министър Доминик Рааб, бе отстранен от длъжност, след като забравил заредения си пистолет в самолет, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Оръжието, полуавтоматичен пистолет "Глок 19", е..

публикувано на 19.09.20 в 13:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на Общината.  Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града. 

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят". Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите,..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  В ременният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от..

публикувано на 03.07.24 в 15:54