Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ с жалба срещу Covid мерките във ВАС

Снимка: Анелия Джамбазка

До края на седмицата от партия АБВ ще внесат жалба във Върховния административен съд срещу наредбата на здравно министерство от 19 август. Това обяви адвокат Милен Пенев по време на конференция на партията.

Причините за жалбата са, че в нея има дискриминационни текстове и тя не дава възможност на неваксинираните да имат равен достъп до обществени услуги.

Според Пенев, ако човек не може да се ваксинира по медицински или други съображения и не е преболедувал или това е станало преди повече от 6 месеца, той трябва да си прави средно по 8 PCR теста, което би струвало 720 лв. месечно.

По въпроса за обучението на учениците прага на предстоящата учебна година, епидемиологът доц. Атанас Мангъров, е категорично „за“ присъствена учебна година, но без задължителна ваксинация за учителите и без маски за децата.

Лидерът на АБВ Румен Петков поиска обнародване на Заповед от ДАНС, която ще задължи правенето на PCR тестове на учениците над 12 г. възраст всяка седмица.

В София се очаква шествие и митинг срещу Covid мерките и ваксините

Протестът е на родителски организации и граждански сдружения, подкрепен от АБВ, както и други политически и неправителствени организации срещу заповедите на здравното ведомство. В него ще участват представители на партията, както и доц. Атанас Мангъров. Протестиращите ще преминат по бул. "Витоша" и ще изразят недоволството си пред сградите на Министерството на здравеопазването, президентството и Народното събрание.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12
Севинч Солакова

ЦИК изпрати писмо до Столична община с указание да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия от предишни избори

Централната избирателна комисия изпрати писмо до Столична община, с което указа още днес да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия за машините за гласуване от предишни избори. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви: "До кмета на Столична община и до министъра на вътрешните работи с копие до министър-председателя с указание незабавно до края на..

публикувано на 06.06.24 в 19:07

България и още 16 държави призоваха "Хамас" да приеме плана за примирие

България заедно с още 16 държави призова палестинската групировка "Хамас" да приеме обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. Това става ясно от публикувано от Белия дом изявление.  В него държавите искат от "Хамас" и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната. Останалите страни, които призовават..

публикувано на 06.06.24 в 18:52
Кристин Лагард говори на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 6 юни 2024 г.

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

Европейската централна банка понижи с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това е първото намаляване на лихвените проценти от 2019 година насам. Въпреки това експертите във Франкфурт очакват задържане на инфлацията над целевото равнище и прогнозите им са ревизирани нагоре спрямо тези през март. Новите оценки са за обща инфлация от 2,5 на..

публикувано на 06.06.24 в 18:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши. Това  заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки.  "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член..

публикувано на 06.06.24 в 18:17