Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за извънредни заседания за бюджета

| обновено на 01.09.21 в 12:44
Корнелия Нинова заяви, че социалистите ще задържат мандата до актуализацията на бюджета.
Снимка: БГНЕС

Извънредни парламентарни заседания заради бюджетната актуализация няма да има. Мнозинството отхвърли предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет.

Против гласуваха от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ГЕРБ не участваха в гласуването, ДПС се въздържаха.

Двучасовите дебати преминаха във взаимни обвинения между парламентарните групи в задкулисие.

БСП настояваше комисията по бюджет и финанси да проведе своето извънредно заседание в събота и предложи да се заседава извънредно и на 7 септември, вторник, като парламентарното заседание да бъде продължено до окончателното приемане на бюджетите на Здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет.

Последва остра реакция. Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви, че приемането на закони на бегом не е рационална идея.

„Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на октомврийската революция.“

Мария Капон намекна за задкулисие.

„Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата.“

Това Биков от ГЕРБ определи ситуацията като: „Скатавки. И сега искат айде ако може малко тука побутайте актуализацията, занимавайте се тук, да има сериозен дебат. Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските“.

„Щото ще вземе да ги спечели ГЕРБ. Пък ако спечели ГЕРБ президентът ще изпадне в неудобна ситуация. Ще стане много неудобно. Ще се окаже, че всичко дето го е говорил последните години, е претърпяло такъв крах, че никой не иска да му стане и смокиново листо даже“, продължи Биков.

„Вие издевателствате върху себе си от няколко месеца. Тука стана листопад, и листа падат и става и сериал.“

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че днешният ден носи важно послание.

„Днес е денят за лицемерие на БСП. И причината не е бюджетът. Причината е, че ако този парламент не бъде съкратен с пет дена, той ще приема изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор. Той може да приеме закриването на спецсъда и прокуратурата, той ще приеме нов закон за Националната служба за охрана и НСО ще варди само президента, премиера и председателя на Народното събрание. Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, подозирам с ДПС, ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че задкулисието не е в БСП.

„Може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но наистина никога в политическата си, в житейската си кариера, не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, както и в кабинет на Слави Трифонов, както и в кабинет на Христо Иванов. Какъв ви е проблемът не знам. Допреди две седмици не бяхме партия на статуквото, бяхме добрите, бяхме диалогичните. Сега изведнъж, когато нещата са на косъм да стават, си търсите причина защо не стават. Търсете си я някъде другаде. Не сме се хванали за този мандат заради себе си и заради постове, и това ви казахме. Нито искам да съм министър-председател, нито е редно да съм“, каза Нинова.

Борислав Сандов от „Демократична България“ е на мнение, че БСП не осъзнава ситуацията.

„Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени.“

Мая Манолова декларира, че не е възможно парламентът да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. Румен Радев подари на..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата на Столична общи на улица "Московска". За среща с протестиращите от сградата на общината излязоха..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще затрудни евентуални мирни преговори.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:07

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика . Има огромен дефицит в това..

публикувано на 23.05.24 в 13:57

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа. Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий "Разбира се, това..

публикувано на 23.05.24 в 13:28

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване.  Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях..

публикувано на 23.05.24 в 13:17