Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Караниколов показа фотоизложбата „Нечовешки поглед“ в Созопол

15 впечатляващи изображения, направени с дрон могат да видят жителите и гостите на Созопол

Димитър Караниколов откри изложба „Нечовешки поглед“ с куратора Елена Филипчева
Снимка: Славена Илиева

По време на фестивала" Аполония" в Созопол,  може да се насладите на фотоизложбата „Нечовешки поглед“ на архитекта, естет и фотограф Димитър Караниколов. В Художествената Галерия в Созопол, в стария град на открито се събраха професионалисти, любители, писатели, архитекти, художници и гости на фестивала, за да си отговорят на въпроса -  Защо „Нечовешки поглед". Изложбата включва 15 впечатляващи изображения, направени с дрон.

За мен Митко е "Икар" във фотографията. Само, че неговите криле не са от пера,  а неговите крила са неговият дрон. Той снима с този дрон. Митко е пътешественик. Той  е откривател на светове, той е от типа на хвърчащите хора, поетично описани от Валери Петров. Той лети високо, отвисоко гледа на света и не влиза в днебнодневието. Той гледа отгоре и се наслаждава на всичко това, което вижда. Наслаждава се на нашата изключителна планета, която е най-красива във Вселената", каза за  БНР кураторът на изложбата Елена Филипчева.

Фотография на Димитър Караниколов       Снимака: Славена Илиева

Тя подчерта, че е трудно да намери фотографи, които да я вдъхновят, винаги търси нещо различно:

"Митко е много различен от всички останали. Това беше предизвикателството да работим заедно и да осъществим тази изложба с нечовешки поглед", допълни Филичева.

„Цената на успеха“ - среща-разговор в диалогичен режим с творците-гости на „Аполония“ Снимка: Славена Илиева

Професор Георги Лозанов заяви, че творчеството на Димитър Караниколов  е визуален феномен и е "свързано със желанието на човека да преодолява собствените си граници и във времето, и в пространството“

"И когато успее да види себе си извън тези граници  разбира повече себе си отколкото, когато стои при себе си. В този смисъл тази изложба носи особено поетично познание за нашия човешки свят, видян малко  от космоса, отгоре. Аз даже го свързвам с Малкия Принц“.

По думите му изложбата е естетска и е направена  за удоволствие на очите. 

"Тя има вътрешни дъна. Можеш да влезеш и да откриеш различни смисли в тях и това става с едно бавно гледане".

Албум на Димитър Караниколов      Снима: Славена Илиева

Авторът на изложбата Димитър Караниколов, заяви, че всички визуални изкуства са свързани, независимо дали става дума за фотографии, мода, дизайн, винаги става въпрос за композиция, цвят, светлина.

"Крачката между архитектура и фотография не е много голяма. Аз се занимавам с нещо много специфично, занимавам се с архитектурни визуализации, т.е.  визуализирам как биха изглеждали сградите, след като се построят, което до голяма степен е фотография на бъдещи сгради. Представете си една снимка фотореалистична на сграда, която още не съществува и това е един вид виртуална фотография. Крачката от архитектура до фотография е много малка".

Снимка: Славена Илиева

Името на изложбата е  измислено заедно от автора Димитър Караниколов и Елена Филипчева.

"Нейна беше идеята да положим кадрите на земята и те да се възприемат по същия начин, по който са снимани от въздуха и съвсем умишлено избрахме кадри, в които има много малко човешко присъствие, вижда се лодка, път вълна, които подсказват за мащаба на кадрите. Умишлено избегнахме кадрите, в които се вижда човешка намеса върху природата".

Представяне на изложбата „Нечовешки поглед“  Снимка: Славена Илиева

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15