Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ремонт галерия „Борис Денев" във Велико Търново отново приема посетители

Галерия „Борис Денев”
Снимка: Здравка Маслянкова

Най-голямата художествена галерия във Велико Търново, която носи името на бележития художник Борис Денев, отново приема посетители и показва безценните си творби. на близо 250 твори от постоянния ѝ фонд.

С ден на отворените врати във Велико Търново се проведе официалното откриване на обновената градска Художествена галерия „Борис Денев”. В продължение на 30 месеца сградата на институцията бе ремонтирана по проект „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Румъния България“. На официалното откриване на Художествената галерия присъстваха зам.-областният управител Станислав Николов, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на галерията Мартин Митев, общински съветници, представители на туристическия бранш, на културни и просветни институции и организации.

Проектът „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ е с общ бюджет от 1 487 271 евро, от които 1 264 180 евро е съфинансирането от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програмата „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“. Водещ бенефициент е Община Велико Търново, а нейни партньори са Община Калафат, Румъния и Фондация „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен.

Сградата на художествената галерия „Борис Денев“ до паметника на Асеневци и брега на Янтра във Велико Търново е построена през 1926 година за художествено училище, след това е била полицейски участък, после става ветеринарна служба, а през 1985 година е основно реконструирана и пригодена за художествена галерия. 

Сградата беше в окаяно състояние, климатичната ѝ инсталация никога не е работила, проблеми имаше с електро инсталацията, както и с покрива. Застрашени бяха емблематични и монументални творби на нейния патрон Борис Денев, на Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка, Светлин Русев, разказва директорът на най-голямата художествена галерия във Велико Търново Мартин Митев: 

„По-лоши условията бяха тук условията, отколкото в хранилището. Във времето галерията се беше амортизирала достатъчно, за да не е годна за съхранението на тези картини и скулптури, които бяха тук. Фондът на галерията е близо 5500 единици. В самата галерия ние помещаваме около 250 единици – живопис, графика и скулптура“. 

С над 1,2 милиона лева европейско финансиране по трансграничен проект община Велико Търново възложи цялостен ремонт на художествената галерия „Борис Денев“. Въведени са мерки за енергийна ефективност, но смяната на дървената дограма на прозорците с пластмасова разбуни общественото мнение за естетичния ѝ вид и съмнения ще бъдат ли създадени условия за съхранение и експониране на огромното културно наследство, съхранявано в галерията.

За ремонтите в галерията и обновяването на експозициите Мартин Митев разказа:

„Вътрешна изолация, измазване, боядисване, ново осветление, ново окабеляване и ред други неща, които бяха важни, за да поддържаме нормална температура. Има датчици за осветлението, за въглеродния диоксид, нормално отопление през зимата и охлаждане през лятото. Това са една малка част от нещата, които бяха направени. Реставраторката извърши изключително голяма работа по почистване и консервация на творбите. Цялостна подмяна на творбите не е имало може би от 10 години. Покрай откриването на галерията сме обновили повече от 50 % от експозицията. Има автори и творби, които не може да бъдат махнати поради техния размер и тяхната значимост и за галерията, и за тематиката – Борис Денев. Може да видим Светлин Русев, Альоша Кафеджийски, Благой Иванов, Йордан Попов, Рафаел Михайлов“.

Галерия „Борис Денев”    Снимка: Здравка Маслянкова

Художествената галерия стана модерна европейска среда за изкуство, споделя Ваня Кенарова, която от 6 години работи в галерията:

„Усещането е много добро, впечатляващо. След този ремонт се вижда, че всичко е обновено и вече може да се каже в европейски вид е това, което се случи. Ремонтът просто си каза своята дума“. 

Първите посетители в обновената художествена галерия в дните на отворени врати останаха впечатлени:

„Страхотно е подредена изложбата, има и икони от Историческия музей. Невероятно, много добре са подредени и аранжирани картините“.

„Изключително добро съчетание на сграда и експозиция. Това е начинът за съхраняване на културно-историческото наследство на Търново и региона. Художествената галерия „Борис Денев“ заедно с експонатите ѝ са част от националното ни богатство“. 

Художествената галерия „Борис Денев“ е пазителят на културното наследство на Велико Търново и успя да запази за поколенията гипсовата отливка, по която е направена каменната фигура на лъва от входа на крепостта Царевец. Монументалната творба е дело на проф. Ненко Маров и беше захвърлена и поругана в бившия окръжен съвет, чиято сграда сега е частна собственост. 

Художествената галерия „Борис Денев“ става основен акцент в нов културен туристически маршрут по трансграничния проект, посочи Габриела Антонова, директор на плевенската фондация „Лице за изкуство и култура“:

Друг основен обект от туристическия маршрут е галерия „Илия Бешков“ в Плевен заедно с колекция-галерия „Светлин Русев“, художествената галерия във Видин. От другата страна на Дунав ни посреща община Калафат с нейния музей-галерия „Маринку“, който акцентира върху румънски автори. Перлата в короната на този туристически маршрут от румънска страна е музеят на изкуствата в Крайова, стопанисва най-голямата колекция на скулптури на Бранкуш“.

За откриването на обновената художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново около нея се провежда детски пленер по рисуване, ръководен от Весела Николова, ръководител на школата по изобразително изкуство към общинския детски комплекс:

„Общо участниците в този пленер са 10. Децата рисуват. Вдъхновени са много от гледката, която виждат, от тези невероятни къщички, като че ли подредени една върху друга.  И сега според мен ще имат желания да участват в много такива подобни, защото рисуването на открито е едно от най-хубавите неща. Имахме щастието времето да е хубаво. На 11 септември приключва събитието, ще направим изложба на всички творби на децата и най-вероятно ще останат дарение за галерия „Борис Денев“. 

„Казвам се Тея-Дара, на 8 години съм. Рисувам камбаната. Това ме успокоява и ми дава енергия, и ми харесва да рисувам. Приятно е да рисуваш навън. Търново има много красиви гледки от всеки ъгъл".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31