Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от Иво Балев:

Гръм и трясък без работно време

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве и наздраве желаем във всяко едно отношение, скъпи съучастници, от просперитет да не се отървете. Започват “Новини с добавена стойност”, един метафизичен бюлетин в стил апокалиптичен пънк-рок.

Всички ние имаме нужда от просперитет, дори да не сме кой знае колко амбициозни. Страната ни е в паранормална треска, няколко кризи настъпват едновременно!

Сепаратистките процеси и разделението в обществото са неудържими.

Твърде много разногласия има например по отношението на мерките и ваксините. Едни искат да се ваксинират само с ракия, други искат ваксинацията да е поголовна и задължителна. Трeти се лутат из 50-те нюанса между тези две крайни позиции.

Един колега поет тая седмица някъде понеделник-вторник се напрегнал и написал стихотворение как се бори с мерките, които унищожават нормалния ни живот.

Стихотворението е много хубаво, потърсете го, авторът му е проф. Андрей Чорбанов.

Накратко - поетът се обръща към някоя си Лолита, надяваме се да е пълнолетна, и казва на тръпката си (тя му е тръпка в граждански смисъл): Лолито, приятелко, мятай се на моя Росинант и нека да бием врага като гарибалдийци! Покрай Гарибалди поетът намесва и Санчо Панса със скрита сюжетна цел. А как тия разнолики персонажи ще борят заедно тиранията на мерките и ваксините, това остава лирическа тайна.

Хората се делят на такива и онакива, но гласът на поета, който е глас на съвестта, ни казва, че всички трябва да се обединим под неговото знаме като Лолита и Росинант с Гарибалди и Санчо Панса - това са героите в неговата кратка лирическа изповед. 

В лириката най-важното е неизказаното. В лириката на проф. Чорбанов най-неизказано мистично е как са се обединили тия действащи лица за каузата? Ние тука 5 човека не можем да се съберем на едно мнение, той събрал сума ти различни характери от вековете.

Вижте за какви персонажи става въпрос.

Джузепе Гарибалди е герой на т.нар. Рисорджименто - италианското национално обединение, което се провежда през втората половина на 19 век.

Лолита от своя страна е малка въртиопашка от руско-американската литература, жертва на изтънчена педофилия, 20 век. Ама романът “Лолита” е старичък, приемаме, че Лолитата на г-н Чорбанов е пораснала и не е в прокурорска възраст. Иначе нямаше да го хвалим, защото не понасяме беззаконието - деца под 18-годишна възраст не могат да се занимават с политика и да въртят любов.

Санчо Панса пък е оръженосецът на Дон Кихот, Росинант, знаете, е конят на същия рицар.

Тука с коня има една тънкост. Росинант на кастилски означава “като стара кранта”. Разбирате ли - той само прилича на стара кранта, но всъщност е най-великият кон на света.

Навремето Сервантес направил такава смешка с Росинант, както сега се правят смешки с картинки “преди ваксината” и “след ваксината”. Сервантес направил нещо подобно с коня Росинант - “преди рицарството” и “след рицарството”. Преди рицарското посвещение той е бил просто една стара кранта, а след като поема по пътя на благородната борба в защита на слабите и угнетените - тогава вече Росинант става най-великата и прославена кранта на света.

Затова, ако Андрей Чорбанов прилича на нещо друго, да знаете, че не е това, ами обратното. Защото се е качил с Лолита и Гарибалди на Росинант и води свещена война за нормален живот. Като прибавим и Санчо Панса на гърба на същия кон, работата вече става опасна - колкото и да е велик Росинант, лирическата тежест върху старите му кокали може и да счупи гръбнака на клетото четириного.

Така е, скъпи съучастници! Поезията събира несъбираемото и обхваща необятното.

Колегата Чорбанов добре ги е наредил римите, още веднъж го препоръчвам като лирик и джентълмен.

***

Другата тема, която вдига обществената температура, е работното време на кръчмите. Една от здравните мерки на властите е - ограничено работно време на заведенията. Противопоставяйки се на тази мярка, ресторантьорите издигнаха много хубав плакат на техните протести:

НЕ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ!

Ако човек е извън контекста и детайлите, ще има да се чуди - това някакъв философски протест ли е, какво е? Не на работното време! Човек да седне, да мисли, па следователно да съществува!

Аз като седнах да мисля в една кръчма, така се увлякох, че съм заспал на масата.

Събудих се - дошъл ми рожденият ден на обяд! Добре че толкова ги и спазват мерките, та съм се наспал в кръчмата и даже кафе ми сервираха.

И аз пак се замислих - за какво протестират срещу мерките, щом така и така не ги спазват? И пак щях да откарам в размисъл кой знае докога, обаче дойде една позната манекенка да празнуваме рождения ми ден и аз спрях да мисля на какъв философски принцип едни заведения спазват мерките и протестират, а други не ги спазват и пак протестират.

И като почнахме да празнуваме рождения ми ден, ох, леле!...

Като се разгърдих, като се развихрих - викам:

Манекенки, психоложки, поетеси, лекоатлетки, яжте, пийте, Г-н Балев черпи!

Много весело стана.

Цял ден обсъждахме Кант и Шопенхауер с колежките. Бум, тряс, Рене Декарт, ти мене уважаваш ли ме, питам те ребром и с категорически императив! - и с гъделичкане в ребрата...

По едно време застанах на челна стойка и ми наливаха императиви в ноздрите. После пълнихме водни пистолети с водка и се пръскахме, абе страшна работа.

Ама като дойде време да плащам - тадъъъм! - няма финикийски знаци.

Написах на една бележка “500 К = половин милион” и тръгнах да я размахвам, обаче тия от заведението казаха: не, не, тука ние пишем бележките и сметките!

Едва не се отчаях, но нали съм философ с бърза и трезва мисъл, намерих решение много бързо - скрих се в тоалетната и се обадих на полицията и телевизиите, че заведението вдига джангър след разрешеното работно време.

Дойдоха новинари и полицаи, с тях се помъкнаха и протестиращи, които искали видимост, а в суматохата моята приятелка манекенка ме скри под полата си и ме измъкна от горещата точка.

Поетите са без работно време,

кръчмарите не искат да почиват,

а кой ще плаща, дявол да го вземе -

това е много мътна перспектива!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване. 49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали..

публикувано на 17.06.24 в 07:43

Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той ще обсъди с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в сфери от взаимен интерес. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в..

публикувано на 17.06.24 в 07:42
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан

Израелската армия предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и..

публикувано на 17.06.24 в 07:38
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните открива Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе днес, 17 юни, в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във форума ще..

публикувано на 17.06.24 в 07:20

Извънредно заседание на евролидерите – обсъждат номинациите за висшите постове в ЕС

Европейските лидери се събират на извънредно заседание, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в ЕС на фона на резултатите от проведените преди седмица избори за Европейски парламент. Имената за следващ председател на Европейската комисия и Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за..

публикувано на 17.06.24 в 07:18
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Тази седмица започват преговорите за съставяне на правителство

Тази седмица започват разговорите на преговорния екип на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените сили за излъчване на експертно правителство. Днес ще бъдат изпратени поканите и най-вероятно същинските срещи ще стартират в утрешния ден. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на..

публикувано на 17.06.24 в 07:00
Румен Радев

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. "В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е..

публикувано на 17.06.24 в 06:54