Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Мирчев: Не одобряваме, но не се и притесняваме от "политическото бракониерство"

Стоян Мирчев
Снимка: БГНЕС

„Не ни правят добро впечатление тези опити за „ политическо бракониерство" от страна и на президентската администрация във връзка с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Изходът е един – президентът Румен Радев да се разграничи от тези информации, че човек от неговата администрация е подпомагал за контактите на Петков и Василев с партия „Екогласност“, която е част от нашата коалиция“, каза пред БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев.

"Не вярвам и тази нова формация да вземе от гласовете на БСП, защото те и двамата са десни хора, политиките са им десни, те не го отричат това нещо. А и опитът за "бракониерстване" в нашата партия, все пак БСП е партия със силно чувство за самосъхранение, обикновено има обратен ефект.

По-скоро, според мен трябва да се притесняват колегите от Демократична България, защото и профилът, и познанствата, единият от министрите е участвал в създаването на ДБ, тъй че те трябва да са притеснени от новия бъдещ формат", каза още Мирчев.

Мирчев заяви, че е имал информация за срещи на Кирил Петков с лидера на "Екогласност" Емил Георгиев за опит за покана за мандатоносителство.

"Бракониерстването обаче в политиката, от хора, които казват, че са морални в политиката, а правят такива опити - явно ти не си представител на този нов морал и нова политика, за която пледираш...Това е доста нередна игра... Това е мръсна игра под масата, надявам се и г-н Румен Радев да се разграничи от тях... Става дума за г-н Копринков от президентството, аз съм сигурен, че това е името зад тази нечиста практика, която се опитва да се наложи...", заяви Мирчев в "Преди всички".

"Но иначе не може с десни мерки да правим леви политики. Когато това някой ти казва, че не е нито в ляво, нито в дясно, явно няма да направи нищо полезно за хората", коментира идеите на Петков и Василев Мирчев.

По думите на Мирчев БСП по-скоро ще остане на позицията да подкрепи за предстоящите президентски избори двойката - Радев-Йотова:

"Независимо, че по места ще се излъчат предложенията на структурите ни, ние сме демократична партия, така че процесите за издигане на кандидати за президент и за депутати вървят паралелно. Предложенията при нас вървят от горе на долу.  Радев и Йотова ще имат редица номинации, в това съм сигурен", поясни още Мирчев.

Още по темата в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд (СРС) да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2,5 промила алкохол в кръвта.  След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България. Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники..

публикувано на 06.06.24 в 17:04
Еди Рама

Двама полицаи са ранени в сблъсък с протестиращи от опозицията в Албания

В Тирана двама полицаи са леко ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция по време на демонстрация на опозицията пред парламента на Албания, съобщава БТА.  Протестът е с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама след разследване на италианската телевизия "РАИ" (Rai 3), в което се твърди, че албанското правителство е свързано с..

публикувано на 06.06.24 в 16:54
Румънски леи

Румъния увеличава минималната заплата

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин. Повече от 1,8..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
 Иван Хиновски

Иван Хиновски: Проектът за Вертикален коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ

Проектът за Вертикален газов коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ , водещ до висока степен на енергийна и национална сигурност на страните , включени в него. Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски от Българския енергиен форум. С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор..

публикувано на 06.06.24 в 16:36
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29