Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се разказва история в образи - майсторски клас в НБУ за телевизионна журналистика

Анна Цолова и Дарина Сарелска в студиото на „Хоризонт“
Снимка: Борислава Борисова

„В един момент в телевизията рязко се промениха правилата на играта. Аз имам самочувствието, че знам как се прави телевизия, но това, което в момента се прави в телевизиите, аз не мога да го правя. Това е някакъв друг бизнес.“ Това каза пред БНР Дарина Сарелска, преподавател по телевизионна журналистика в САЩ, преди това  дългогодишен продуцент в bTV и директор на новините на NOVA.

Анна Цолова, журналист и преподавател по публична реч посочи в предаването „Преди всички“, че никой от новинарските и публицистични предавания в националните телевизии не се е обърнал към нея през последните 4 години, откакто не е в активната журналистика.

„Дали аз бих искала да се върна, е съвсем друга тема… В активната журналистика в този й вид не бих се върнала.“

Сарелска и Цолова са част от майсторски клас в Нов български университет, в който се включват още журналистът Миролюба Бенатова и операторът Благой Момчилов.

Участниците в майсторския клас ще се обучават как се разказва история в образи и защо е важно първият кадър да хваща окото, а последният - да създава спомен.

„Когато Дарина приключи докторантурата си в САЩ, спонтанно се роди идеята – а защо да не направим нещо. Направихме контакт с университета, те ни подадоха ръка“, разказа Анна Цолова. Тя е категорична, че „тази професия се учи в практиката, не става по време на лекции“, а учебният радио-телевизионен комплекс на НБУ е уникален по рода си и респектиращ.

„Мъчно ми беше, че преподавам на американски студенти, които, все си мисля, че и без мен могат да се оправят в тази професия. Мисля, че мога да съм много по-полезна на български студенти по журналистика и по телевизионна журналистика конкретно“, изтъкна своя мотив да се включи в проекта Дарина Сарелска.

Благой Момчилов е човекът с невероятно око за телевизия, за разказ, за история“, допълни тя. „Вярваме, че в този комбинация можем да дадем много.“

„Има много голям интерес към това, което предлагаме с НБУ. Обмисляме да го направим трайно във времето, да не е еднократно събитие“, отбеляза Дарина Сарелска.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03