Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отхвърля вариант за нов дизайн на мярката 60 на 40

| обновено на 01.10.21 в 18:28
Вицепремиерът Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС, архив

Представителите на държавата категорично отхвърлят варианта за нов дизайн на мярката 60 на 40, за което настояват бизнесът и синдикатите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ първо поискаха мярката да се върне във варианта, действал до края на месец май, именно компенсациите за доходи да получават всички фирми със спад в оборота от 20 и повече процента с аргумента, че предстоят тежки месеци.

"Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, я ги няма половината, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тия хора няма да бъдат на работа. За много предприятия и подкрепата на заетостта е от жизнено значение", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, но вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че всяко преразглеждане на дизайна на 60 на 40 ще забави парите и ще се изисква нотификация от Брюксел за държавната помощ:

"Аз ще отида отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях".

Затова и мярката остава непроменена, като към правоимащите работници се добавят и тези, които са назначени на работа между януари и май тази година. Правителството продължава със 100 милиона лева и мярката "Запази ме", като добавя към наименованието и плюс 75% компенсация от доходите ще получават работещите в бизнесите, които не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър или РЗИ. Предвидено е обаче парите им да се превеждат не от Агенцията по заетостта, а от НОИ.

"Това ще ускори процеса на обработка и изплащане на данните между три и четири пъти", каза заместник-социалният министър Иван Кръстев.

Служебното правителство отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се плаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново постановление с по благоприятни прагове за достъп.

Гълъб Донев коментира:

„Октомври месец отново да продължим да разговаряме да искаме промяна, нов дизайн на постановлението. Това ще отиде отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях. Нещото, което най-много ме притеснява, е това, че ние ще излезем извън рамките на утвърдената, на нотифицираната държавна помощ по реда на това постановление от милиард и 800“.

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли фирмите със спад на приходите с 40 и повече процента спрямо съответния месец на 2019 г. получиха компенсации за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на сто.

Новата Covid мярка, която правителството договаря с транспортния бранш, ще е с бюджет от 15 милиона лева до края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

ЦИК все още смята, че трябва да се унищожат неизползваните изборни ролки от местния вот в София

Централната избирателна комисия продължава да смята, че Столична община трябва да   унищожи неизползваните от предходните два избора ролки със специализирана хартия за бюлетините от машините. Темата бе коментирана на днешното заседание на комисията. Казусът продължи да се коментира и те са от ЦИК, след като Столичната община отново отказа да..

публикувано на 07.06.24 в 19:42

Правителството отпуска до 1 млн. лв. за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ

До 1 милион лева ще бъдат отпуснати с постановление на Министерския съвет за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи   служебният премиер Димитър Главчев. Средствата ще бъдат за кувьоз за новородени, за преносима апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород и за система за планинско..

публикувано на 07.06.24 в 19:25

Израелските войски продължават масирания обстрел по селища в Ивицата Газа

Ден след бомбардировката на училището в бежанския лагер Нусейрат, израелските войски продължиха масирания обстрел по суша, въздух и вода по околните селища в Ивицата Газа, съобщава Франс прес. Броят на жертвите от палестинска страна - точно 8 месеца след кървавото нападение на "Хамас" над Израел - вече надхвърля 36 700. Израелските военни съобщиха днес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:51
Дани Милев

Дани Милев: В България няма правила за шоубизнес

В България няма правила за шоубизнес. Това каза пред БНР музикантът Дани Милев, гост в бизнес рубриката на предаването "РадиоТочка". "Всеки бизнес има правила, които да се спазват. За да може шоубизнесът да се нарече бизнес, трябва да се спазват някакви правила. Лошото е, че в България няма правила за шоубизнес. ... Тук този вид шоубизнес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:36

ООН: Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през май

Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през миналия месец, констатира върховният комисар на ООН по правата на човека. Окупационните власти в източната част на страната обвиниха украинската армия, че е разрушила с ракетен удар вход на жилищен блок в град Луганск. Министърът на здравеопазването на т.нар...

публикувано на 07.06.24 в 18:26

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ, включително френски бойни самолети. Това беше обещано на украинския президент Володимир Зеленски на срещите в Париж след тържествата за 80-годишнината от десанта в Нормандия. "Съединените щати ще бъдат винаги с вас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с украинския си колега..

публикувано на 07.06.24 в 18:20

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански. Административното дело срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сандански с обявените резултати от вота за общински съветници беше образувано още в началото на годината по жалби на пет партии и кандидати за местната законодателна власт...

публикувано на 07.06.24 в 18:13