Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Димитър Косев: Оперетата ще ни зареди в днешното трудно време

Димитър Косев
Снимка: Ани Петрова

В края на лятото плевенските почитатели на музикално-сценичните изкуства преживяха радостта да се срещнат с две класически творби, образци на операта и оперетата.  На сцената на Летния театър в парка ,,Кайлъка” под звездното небе прозвучаха най-поставяната по света оперета – ,,Царицата на Чардаша”от Имре Калман, и вердиевия бисер ,,Травиата”. 

,,Царицата на Чардаша” е създадена от Имре Калман в най-плодотворния му житейски и творчески период във Виена. За седми пореден път  Държавна опера Русе предствя този  шедьовър на оперетното изкуство.  Творческият състав, режисиран от Георги Симеонов, показа убедително вокално майсторство, присъщо на оперните певци, съчетано с пластична хореография и комедийно актьорско майсторство.  Цялостното изпълнение на Даниела Караиванова като  контеса Щаси и  бляскавото артистично присъствие на Стоян Стоянджов (в ролята на Фери Бачи) заедно с всички артисти покориха публиката. Оперната прима Андреана Николова (като Цилика) и нейния дуетен партньор Фери Бачи  изпяха в оригинал на унгарски език прочутия чардаш от второ действие.  Младите солисти в главните роли Нели Петкова (Силва) и Иван Пенчев (Едвин) заслужено бяха обсипани с аплодисментите на възторжената публика.  Младият диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината’ 2020“,  изрази задоволството си от прекрасния екип, с който са реализирали постановката, в интервю за предаването „Каста дива“:

„Оперетата и ,,Царицата на чардаша” са  сред  най-любимите ми неща, наред с рок музиката. Оперетата като жанр се отличава в моя живот, ежедневие и в моя професионален път. Тя е била издигана на пиедестал в Австро-Унгарската империя. Там се развиват болшинството оперети, така че съм закърмен с този жанр. Винаги са ме питали ,,Кое е най-любимото ти нещо за дирижиране?”. Сложен въпрос за всеки музикант, но наистина мога да кажа, че оперетата ми е любимо нещо. Все пак има щастлив край! С това се различава от операта. Хората си тръгват от спектакъл позитивни, заредени с енергия, с усмивка. Няма загуба на персонажи. Можеби оперетата е това, което ни трябва в днешно време, в тези трудни времена. Оперетата ще ни зареди! Затова едно гостуване с ,,Царицата на Чардаша”  във всеки град би заредило публиката много. Винаги е предизвикателство да свириш оперета в оперен театър. Има голяма разлика. Дирижирал съм ,,Царицата на Чардаша” и ,,Прилепът” в Музикалния театър в София, в който това е част от основния репертоар. В един оперен театър, с оперни певци, работата представлява  предизвикателство, защото оперетата е жанр, който съчетава танци, игра, говор и пеене, едно комплексно изкуство. Радвам се, че с режисьора Георги Симеонов и прекрасните солисти на Русенската опера успяхме да направим интересна и сравнително класическа постановка!“

Връчването на наградите „Музикант на годината 2019“ и „Млад музикант на годината 2020“ и гала концерта на лауреатите ще бъде предавано пряко от Първо студио на БНР на 6 октомври от 19 ч. в официалните страници на БНР и на Програма Хоризонт в социалната мрежа facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16