Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов избра Мария Касимова за свой вицепрезидент

| обновено на 02.10.21 в 18:33
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

След настоящият президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в битката за президентския пост като независим кандидат се включва и председателят на Върховния Касационен съд Лозан Панов.

Информацията, че той се включва в надпреварата за "Дондуков" 2 се появи неофициално вчера. Официалното потвърждение дойде тази сутрин от Интернет-страницата на неправителствената организация "Правосъдие за всеки". 

Мотивът да издигнат Панов: 

"Отстояването на правото и справедливостта трябва да е водеща тема в кампанията за парламентарните и президентските избори, а съдия Панов е най-подходящата кандидатура за това". 

В 17 ч. пред Президентството се събраха членовете на Инициативния комитет, който ще номинира председателя на ВКС за кандидат-президент. Лозан Панов благодари за доверието, припомни думите на юриста Кристиян Таков и обясни мотивите си, с които е приел да участва в кампанията: 

"Ако Кристиян беше тук, той би казал: "България се събужда бавно. Ще се става". Интересувате се от това какви са моите мотиви. Моята кауза е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указът за назначаване на председател на Върховния касационен съд. Вероятно се интересувате кой ще бъде вицепрезидент. Мария Касимова - име, което е добре познато, ваш колега. Човек, който ще се занимава с въпросите, свързани със социална дейност. Разбира се, много важен въпрос, който засяга и вас, послание към самите вас за свободата на словото в България".

Според Панов зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков стои желанието на ДПС да бъде в президентската институция, а за президента Румен Радев коментира, че не е имал позиция за действията на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Мария Касимова- Моасе представа книгата „Записки от Шато Лакрот

Вероятна подкрепа от ДБ

Най-вероятно "Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Лозан Панов за президент, въпреки че за момента официално потвърждение за това няма. Представители на дясната коалиция коментираха, че въпроса за подкрепата за определена номинация се решава след обсъждане с колективните органи на трите партии в обединението. Пред Президентството имаше представители на коалицията "Демократична България". Сред първите дошли беше Методи Лалов - общински съветник от "Демократична България", но в качеството си на гражданин

"Не мога да изразя позицията на "Демократична България". Доколкото прочетох в медиите, в крайна сметка такава подкрепа ще бъде дадена, но аз съм тук като гражданин, а партийното ми качество не бива да ме лишава от възможността да подкрепя един кандидат, който безспорно е добър и който ще издигне на съвсем различно ниво политическия дебат за президентския пост. Лозан Панов е доказана фигура в защита на върховенството на правото, така че имаме нужда от този кандидат. Подкрепям го! Аз съм човек от съдебната система, познавам го и лично. Разбира се, през годините съм имал критики, но към кой човек в крайна сметка не сме имали критики? Ще бъде полезен, убеден съм, за политическата ни система".

Вече би трябвало да е започнало Учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига Панов и Касимова за независими кандидати. По време на кампанията председателят на Върховния Касационен съд ще бъде в отпуск.

Лозан ПановКой е Лозан Панов

Панов се включва в президентската надпревара четири месеца преди края на седемгодишния си мандат като председател на Върховния касационен съд. Той беше кандидатура на мнозинството около бившия главен прокурор Сотир Цацаров в предишния състав на ВСС, но с годините се превърна в един от най-яростните му критици. Панов гласува против номинацията на Иван Гешев за Обвинител номер едно и продължи да твърди, че прокуратурата е от сталински тип и се нуждае от конституционна реформа.

Именно настояването на Панов за промени в основния закон заради прокуратурата е мотивирало Инициатива "Правосъдие за всеки" да го издигне за държавен глава. По информация на БНР от неправителствената организация са взели решението си след интервюто на съдия номер едно пред БТВ, в което той разкритикува президента Румен Радев, че е видял проблемите в държавното обвинение едва, когато негови представители влязоха в сградата на "Дондуков" 2, както и че въпреки уверенията на Радев, че има проект за промяна в Конституцията, не го е оповестил публично.

Според представител на Инициатива "Правосъдие за всеки", кандидатирането на Панов за държавен глава не налага той да напуска поста си. Достатъчно е само да излезе в отпуска, а оставката би била задължителна, ако бъде избран за президент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Деня на Дунав

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации. Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18