Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По ръба“ с Калина Андролова:

Как зашиха мислите на Христо и Мая

Политическата самоувереност на Румен Радев предизвика партиите да извадят срещу него силни кандидати за позицията президент на България. Определено кандидатурите на ректора на Софийския университет проф. Герджиков и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов ще ликвидират напълно възможността Радев да спечели изборите на първи тур и ще направят електоралното прегрупиране на балотажа почти непредсказуемо.

Формацията на Асен и Кирил спря възхода на „Демократична България“ и съответно Христо Иванов и Атанас Атанасов добре разбират, че им беше извъртян много неприятен номер. „Демократична България“ са поставени в истински капан. Тяхната идентификация оттук нататък трябва да минава през отхвърляне на проекта, възникнал от служебния кабинет на Радев, но едновременно с това се налага да запазят добро възпитание в политическата риторика спрямо Асен и Кирил, надявайки се на обща коалиция в бъдещия парламент. Затова „Демократична България“ ще използва кандидата си за президент, за да се разграничат категорично от „Продължаваме промяната“. И то по начин, който ще бъде плесница за Радев. Защото кандидатурата на Лозан Панов без съмнение ще мобилизира цялата електорална общност на „Демократична България“ до последния избирател.

Споразумението, което двамата министри на Радев искат да подпишат с „Демократична България“ и с „Изправи се! Ние идваме“, има нулева полза за Христо и Мая. Такова споразумение цели единствено да ги обезвреди в периода на предизборната кампания и да осигури на „Продължаваме промяната“ безметежно нарастване. Не бих казала, че това е скромно предложение от гледна точка на електоралната кражба пред смаяните погледи на уж „партньорите“. Споразумението обещава обща коалиция след изборите и така парира опасността от груби удари в политическата битка. Радев този път хвърли добре заровете, които още се въртят. Направи обаче една тактическа грешка – реши, че обещанието за бъдеща коалиция ще принуди „Демократична България“, ако не за явна, то за мълчалива подкрепа в президентската надпревара. Вместо това от „Демократична България“ заговориха за живеене в несъответна на Конституцията президентска република, за свръхконцентрация на власт. Христо Иванов заяви, че проектът на Асен и Кирил технологично продължава смисъла на служебното правителство и по този начин ще представлява поредната концентрация на безконтролна власт.

В голямото уравнение този път много активно се включи и социологията. Шокиращо е да се наблюдава как социологията моделира политическото пространство, като приспива определени политически сили, за да не бъдат активни. Социолозите от „Галъп“ твърдят, че електоратът ще постави „Продължаваме промяната“ на второ място след ГЕРБ. От начина, по който са представени резултатите, става ясно, че „Галъп“ навлиза на терена като опитен играч и започва да подрежда фигурите съобразно симпатиите и ползите си. За да тушира ударите към новата формация „Продължаваме промяната“, „Галъп“ дава добре обмислени живописни прогнози за коалициите на Мая и Христо. Защото, ако на Мая ѝ се покаже резултат от 3,6%, тя изобщо няма да се съобразява с каквито и да е споразумения и ще подхване нападателна стратегия. Затова ѝ се стъкмяват едни 4,1%, пък нека тя се чуди дали да води война, за да набира гласове, или да бъде мажоретка на „Продължаваме промяната“. Същото е и с Христо Иванов, показват му се 12%, като междувременно възниква основателният въпрос: а откъде идват тези 15% за Асен и Кирил, които „Галъп“ им съчинява? Естествено, от преразпределение на гласове, които вече са дадени за „промяната“. От „Демократична България“, чийто резултат ще падне вероятно до 8%, а Мая Манолова ще се окаже под чертата. Идват и от „Има такъв народ“, които много наивно се пришиха в подкрепа за Радев. И ще загубят от това, че пропускат да се обозначат през своя собствена кандидатура за президент. Симпатиите и лоялностите от предишните избори ще се прегрупират отново. Например, партията на Слави, която похити разпръснат електорален ресурс, след което го подложи на пълно разхищение предвид инфантилното си поведение, със сигурност ще загуби доста от значението си.

„Продължаваме промяната“ ще дръпнат от лявата част на политическия спектър един нищожен процент. От ляво за Асен и Кирил ще гласуват хора, които вече симпатизират само на Радев, а преди това са били периферия на БСП, но със сигурност не са твърдо ядро. Ако „Галъп“ признае този факт и покаже занижаване на резултатите на „ДА България“ и ДСБ, предизборният дебат с „Продължаваме промяната“ няма да е дружелюбен. „Галъп“ приспиват засегнатите партии, за да не бъде кампанията груба, а на практика да се развие в подкрепа на новата формация. „Време е за коалиция“, каза многозначително Радев. Явно досега някой саботираше възможността за коалиция, но сега е време, защото Радев позиционира проекта, който произтича от служебния му кабинет. Истината е, че малко ни дотегна тази прекомерна интрига, чиято цел е получаване на цялата власт в държавата. Етичната сигнална лампа ни напомня да внимаваме с хора, които крият мислите си в чужди глави и искат да са единствени в пантеона. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала около 200 терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление. Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод края село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес. Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55