Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биография на Илия Бешков излиза по случай 120 години от рождението на художника

Нова биография на Илия Бешков излиза по случай 120 години от рождението на художника. Авторът е Иво Милев, който в момента е заместник-директор на Националната художествена галерия.

Изданието е част от линията с книги на значими личности от артистичния и културния ни живот, разказват издателите от "Книгомания". Дизайнер на цялата поредица е Тодор Манолов.

"Книгата представлява класическа форма на биография, не е нито тежко монографично научно изследване, нито е изкуствоведски някакви търсения. Биографията е жанр, предпочитан от четящата публика и е странно, че в България почти липсват негови автори. Животът на Бешков е достоен за подобен разказ, защото е цялостен и завършен, с много драма и с много обрати. Писал съм за широката публика, не за специалисти и се надявам да съм се справил. Бешков заслужава вниманието на всички ни", коментира Иво Милев. 

Той разказа, че преди години, при работа с архива на Тодор Цонев, който е един от първите ученици на Бешков, е попаднал на личните му впечатления за Илия Бешков, които много го впечатлили:

"Тодор Цонев определя Бешков като човек от ранга на Моисей, който безпогрешно разпознава доброто от злото. Това много ме впечатли и намерих връзка с богомилството, всъщност Бешков е един нов богомил. Това съответствие на живота и творчеството му с тази изчистена и светла религия много ме впечатлиха. Това е лайтмотивът в тази биография - усъвършенстване, чистота в помислите, стигаща до аскеза. Бешков почти умира, самоизтощавайки се от глад, от постене. В последните години от живота си почти спира да се храни. Така завършва живота си като един съвършен богомил". 

"Илия Бешков. Биография" е с обем 240 страници и с твърди корици, богато илюстрирано със снимков материал и произведения от фондовете на плевенската галерия "Илия Бешков", Национална та художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, както и с помощта на лични, обществени архиви и колекции.

Интервюто на Таня Милушева с Иво Милев в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Членове на СБЖ изразиха недоволство срещу некоректен наемател на имот на организацията

Членове на най-старата и авторитетна организация на журналистите в България излязоха пред централата ѝ на ул. "Граф Игнатиев" 4 в 13 часа, за да изразят своето право на глас срещу фирма, която повече от 3 години неправомерно ползва имот на организацията. От ноември 2021 г. наемателят не само не е заплащал наем, но и продължава да ползва..

публикувано на 15.06.24 в 15:02
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължавщото заседание на Националния съвет на БСП.  След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде оставка заради..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Камала Харис

Американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 милиарда долара

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ,..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските..

публикувано на 15.06.24 в 13:28

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Огнян Минчев

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира..

публикувано на 15.06.24 в 12:58