Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Изборният процес е хванат за гушата и окупиран от политическите партии

Изборите в чужбина през погледа на българите там

Тодор Червенков: ЦИК отказва да проумее, че имаме нужда от специално звено, което да помага само за вота в чужбина

Снимка: БНР

Тодор Червенков, представител на секционна избирателна комисия в Лион, Франция заяви за БНР, че подготовката за изборния ден са я провели без назначен председател на СИК. По думите му е липсвала каквато и да било комуникация с ЦИК и неяснота до самия изборен ден - кой ще председателства комисията, което са очаквали да каже ЦИК.

"Това е според мен един от най-големите недостатъци на ЦИК - просто няма обратна връзка с тях. Представителят на външно министерство и на посолството изплатиха за седмица три телеграми до ЦИК - без никакъв резултат. Имаме едни телефони на сайта на ЦИК, на които няма смисъл да се звъни. СМС изпращах, имейли - никаква реакция...", заяви Червенков.

Иначе проблеми с изборите не сме имали. Ние имахме проблем с това, че до събота вечерта нямахме назначена в пълен състав изборна комисия, в неделя слава Богу, всичко протече гладко и не се налагаше да звъним на ЦИК.", разказа още Червенков.

Въпреки това Червенков каза, че няма да се откаже да участва в организирането и провеждането и на втория тур на изборите за президент.

"Големият проблем е, че ЦИК отказва да проумее, че ние имаме нужда от специално звено, обособено в ЦИК, което да помага само за вота в чужбина", смята Червенков.

Виктория Шишкова

Още един поглед за организацията на изборите в чужбина - от Великобритания:

"Изборният ден при нас премина доста спокойно, може по 20 - ти минута и то само на обяд се изчакаше. В нашата секция се гласуваше с хартиена бюлетина. Процесът се забавяше с попълването на декларация, че няма да се гласува на друго място. Много от хората не знаеха за тази декларация",  коментира пред БНР Виктория Шишкова. Тя е студентка в Университета на Шефилд и е била член на секционната избирателна комисия в града:

"Протоколите ги предадохме към 22 часа, съвсем навреме се организирахме", поясни още Шишкова.

"Според мен изборите преминаха спокойно, при предишните имаше само един набит кмет, сега имаше само една изядена разписка", посочи в "Хоризонт до обед" Стоил Стоилов, експерт по изборни системи и наблюдател на изборите.


"Много е важно занапред да се изчистят такива проблеми, за които разказа Тодор Червенков - за липсващия състав на СИК - овете. Трябва да сме наясно, че българският изборен процес е хванат за гушата и окупиран от политическите партии.

Нововъзникналите партии решиха, че старите непременно ще ги излъжат и затова поискаха да участват пряко в изборния процес. Това наложи и досега е така - партийна номинация на цялата изборна администрация", заяви Стоилов.

"Така че, в последния момент могат да се сменят членове на СИК от страна на партиите, в това число дори в изборния ден.

Затова ги разбирам доброволците - те не знаят какво ги чака, кой ще им бъде "сервиран в последния момент. На кого "шурея или балдъзата" ще се намерят някъде по света и да им ги инсталират в последния момент като членове на СИК", каза още Стоил Стоилов.

По думите му разговорът за изборите в чужбина дори не е започнал - нито от гледна точка на правата, нито от гледна точка на управление на правата.

"Ако имахме изборен регистър много по-рано, то тогава нямаше да има такъв голям брой подадени заявления за гласуване чужбина. Това щеше да даде възможност да се планира изборния процес по-рано и по-организирано зад граница", посочи наблюдателят.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41