Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допускам обрат в президентската надпревара след телевизионния дебат тази вечер

Кристиян Шкварек: Ако няма правителство, виновната партия няма да влезе в следващото НС

Този кабинет ще бъде 50% нареден от посланик Херо Мустафа, смята той

Кристиян Шкварек
Снимка: Личен архив

"Ако не се състави правителство, партията, която е виновна за това, най-вероятно няма да влезе в следващото Народно събрание". Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от Групата на европейските консерватори и реформисти.

Според него всички партии, които се очаква да влязат в управляващата коалиция, са диалогични, защото са наясно, че, ако правителство не се състави, те няма да минат бариерата за влизане в парламента след евентуални четвърти поредни избори. 

Той изказа прогноза, че 47-ият парламент ще успее да излъчи редовен кабинет.

Във връзка с подадените оставки на лидерите на БСП и на партиите в обединението "Демократична България" Шкварек изказа предположение:

"Поне половината от тях няма да минат и нищо няма да се промени. В ДСБ е възможно да мине, но Христо Иванов ще бъде преизбран за лидер на "Да, България" с някакви компромиси, това го гледахме при Корнелия Нинова преди време. Няма да има спънки, защото дори и следващите, които биха дошли, осъзнават, че, ако не направят тези компромиси, ако не се прегърнат десни с леви, тази тотална мешавица, ако не се случи, някои партии ще изпаднат от парламента".

Той нарече шоу заявката, че преговорите за съставяне на управляваща коалиция ще се водят пред камери:

"Всички хора, които са били някога в политиката, знаят, че единственият начин да се водят искрени преговори е при затворени врата. Защото политиците, когато има камера, стават шоумени и ние ще видим един фарс, а не това, за което всъщност ще се договорят. Ние няма да чуем пред тези камери, че те ще се договорят да пуснат Северна Македония максимално бързо и да отстъпят от нашата национална кауза там. Защото не могат да го кажат, но всички знаем, че това е една от причините да се състави това правителство".

Според него Даниел Лорер (от "Продължаваме промяната" - б.р.) е "човекът, който американците са си избрали, за да свърши работата по отстъпване от националния интерес, като пусне РСМ максимално бързо":

"Не мога да го докажа, но това е моята теза. ... Те сами го посочиха, излязоха сигнали от Скопие, че той щял да бъде външен министър. Те знаят по-добре от нас, защото са им казали хората, които ще го направят външен министър. Това е, конкретно, американското посолство в София. Аз смятам, че този кабинет ще бъде 50% нареден от посланик Херо Мустафа. Това не е конспирация. ... Живеем в година, когато центърът се премести към американското посолство доста повече, отколкото в предишни години. Ветото за РСМ се случи, защото тогава центърът беше някъде другаде".     

Ветото за Северна Македония е трябвало да бъде използване за преговори, през които България да наложи там националните си интереси, смята той и прогнозира, че ще има протести, ако правителството промени позицията на страната ни спрямо РСМ.              

Кристиян Шкварек заяви, че допуска обрат в президентската надпревара след телевизионния дебат тази вечер. 

Интервюто на Даниела Големинова с Кристиян Шкварек в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буря унищожи реколтата в Невестинско

Силна буря е съсипала реколтата в Невестинско, казаха за БНР от Общината. Няма пострадали хора.  От сутринта екипи на кметството и от Областно пътно управление - Кюстендил почистват от паднали камъни и активизирали се свлачища единствения път до граничните села. Най-силен дъжд с градушка с големината на орех е паднал в района на село..

публикувано на 27.06.24 в 17:04
Отдясно наляво -председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимр Зеленски и председателят на ЕС Шарл Мишел - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски предлага втора среща за мир в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна на заседанието на европейските лидери в Брюксел.  По-рано президентът Зеленски заяви, че ще обсъди провеждането на втора среща за мир..

публикувано на 27.06.24 в 16:47
Осман Октай

Осман Октай: Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ, ДПС ще го подкрепя

Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ и ще получи подкрепа без коалиционно споразумение с ДПС. Единствената възможност е правителство с първия мандат , нови избори ще са с още по-ниска избирателна активност и дори може ДПС да се окаже първа политическа сила.  Прогнозата направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай и коментира: " Ако..

публикувано на 27.06.24 в 16:47

Президентът не приема предложението да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от „Дондуков“ 2.  Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни..

публикувано на 27.06.24 в 16:33
Служебният министър-председател Димитър Главчев - Брюксел, 27 юни 2024

Според Главчев най-добре е да има правителство с първия мандат

Премиерът Димитър Главчев изрази мнението, че е най-добре правителство да бъде съставено с първия мандат. Той отказа да прогнозира дали новото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет. Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента "Аз не съм гадател. Въпросът е какво ще направят политическите сили в парламента. Аз се надявам да се..

публикувано на 27.06.24 в 16:13
Иван Иванов

КЕВР решава утре за компенсиране на производителите на зелена енергия

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че утре ще бъде взето решение за компенсиране на производителите на зелена енергия, които претърпяха загуби, свързани с високи цени на балансиращата енергия на 19 май. Това ще стане чрез компенсиращ коефициент, а не чрез промяна в методиката за определяне на цените на..

публикувано на 27.06.24 в 16:12
Андрей Гюров

Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на КПК

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на Комисията за противодействие на корупцията, с което е открита несъвместимост с настоящата му длъжност в Централната банка.  Това се казва в изявление до медиите, изпратено и до БНР.  Според Гюров решението "се основава на неверни..

публикувано на 27.06.24 в 15:52