Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аврам Агов: Дълбоките различия и напрежение между Пекин и Вашингтон остават

Китай може да загуби много при военна авантюра в Тайван, казва преподавателят във Ванкувър

Аврам Агов
Снимка: Личен архив

След едва-два телефонни разговора, откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност, за първи път се състоя - макар и виртуална - среща на върха с китайския президент Си Цзинпин, който от две години не е напускал пределите на страната и не е приемал чуждестранни гости – твърди се, че е заради пандемията.

„Най-доброто е фактът, че двамата изобщо разговарят”, коментираха повечето медии заради растящото недоверие между Вашингтон и Пекин. Байдън обяви Китай за системен противник и се опитва да сплоти Запада срещу мощния противник в Азия.

Две основни теми се откроиха в над тричасовия разговор - Тайван и ограничаването на ядрените оръжия. За първи път Китай се съгласява на разговор за ядрения му арсенал. „Ще задвижим диалога за стратегическата стабилност”, обяви ден след виртуалната среща на върха съветникът на американския президент по национална сигурност Джейк Съливан.

Неотдавна Китай тества хиперзвукова ракета, способна да носи ядрена бойна глава. Тази ракета се движи пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Китай работи по този вид ново оръжие от седем години. Ракетите са изключително маневрени, което им позволява да избегнат проследяване и противоракетна отбрана. Включително и американската, разположена в Тайван - пресечната точка между двете основни теми в разговора между Байдън и Си.

Джо Байдън по време на виртуалната си среща с китайския лидер Си Цзинпин

За проф. Аврам Агов от Университета „Лангара“ във Ванкувър разговорът е „сверяване на часовниците и разчитане на ходовете на другата страна, без да има съгласие или пробив в отношенията“.

САЩ и Китай нямат избор, освен да продължат диалога въпреки напрежението и недоверието помежду си, смята Агов.

След встъпването на Джо Байдън като президент настъпи известно успокояване в отношенията, припомни той.

„Тонът на говорене от Белия дом за Китай се смекчи, но дълбоки различия и напрежение в отношенията остават – от търговия до човешки права.“

„Пекин сигурно се е успокоил, че Тръмп го няма. Си дори нарече Байдън във виртуалната им среща „стар приятел“, но китайските очаквания или надежди за съществена промяна на американската политика досега не се оправдават“, коментира Аврам Агов в предаването „Събота 150“.

Израстването на Китай като суперсила бе свързано с интеграцията на страната в световната икономика, отбеляза Агов.

„Китай остава най-големият доставчик на вносни стоки в САЩ.“

Основен проблем в двустранните икономически отношения остава търговският дефицит на Съединените щати.

Байдън изостави по-настоятелния и шумен подход на Тръмп за решаване на този проблем, но все още няма решение.“

Напоследък Китай увеличава военния си бюджет, изпробва хиперзвукови ракети и засилва ядрения си арсенал. Пентагонът прогнозира, че до 2030 г. Пекин може да разполага с 1000 ядрени бойни глави, което е увеличение до 5 пъти спрямо сегашното ниво, посочи проф. Аврам Агов.

Тайван остава главен дразнител и проблем за китайското ръководство, допълни той. По думите му мирното обединение с острова е основна стратегическа цел, но „при изменение на ситуацията ръководството в Пекин може да се изкуши да предприеме военна акция“, което би било катастрофално за региона.

„В краткосрочен план няма непосредствена заплаха за Тайван, защото Китай има твърде много да загуби при една военна авантюра през Тайванския пролив.“

Цялото интервю в детайли чуйте в звуковия файл.

Снимки: ЕПА/БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36