Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия в Плевен изпълнява проекта "Деца рисуват Илия Бешков"

В галерията са изложени 300 произведения на художника

Цвета Евлогиева-Кацарова и Николай Неделчев
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен започва проектът "Деца рисуват Илия Бешков". Поводът е 120-годишнината от рождението на големия български художник. В единствената галерия, която носи името на забележителния художник, писател и педагог Илия Бешков, е подредена юбилейна изложба. Във фонда на най-голямата градска галерия се пазят над 1300 негови творби, сега някои от тях се показват за първи път.

Илия Бешков e майстор на рисунката и словото, педагог, оставил трайна следа в българското изобразително изкуство и култура.

"Проектът освен изложбата включва подготовката на каталог,  в който сме подготвили каталожни описания на целия фонд, в който се съхранява в галерията. Много полезен както на колеги изкуствоведи, художници, така и на любители - хора, които се интересуват от творчеството на Бешков",  каза за БНР Цвета Евлогиева-Кацарова, директор на Художествената галерия „Илия Бешков” в Плевен.

Децата ще рисуват сред удивителни творби на Илия Бешков. Залите на галерията са отворени за занимания за организирани групи с деца от училищата. Изложени са около 300 произведения - голяма част непоказвани досега, допълни Николай Неделчев от Художествената галерия.
Произведение на Илия Бешков         Снимка: Латинка Светозарова

"Различни теми, обхващащи три зали в галерията с най-различна тематика - битови, непринудени случки, които той е рисувал за тогавашни вестници, любови, приятелство със своите съученици и съратници художници - неща, свързани с тогавашните политически теми. Един широкоспектърен поглед върху тогавашния живот.  Това е интерсното, че  можем да видим през очите на един художник и майстор на перото и на графичните техники  - художник, който представя своята епоха и своето време.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

"За мен това е животът ми - изкуството. Следвам пътя и всичко става естествено", каза за предаването "Рано в неделя" изкуствоведът Цвета Евлогиева-Кацарова, директор на галерия „Илия Бешков“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37