Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Миланов: Повече отговорности за противопожарната охрана в блоковете

Снимка: Ани Петрова

Излизате ли спокойно от дома си, когато заключвате децета си в апартамента на високия етаж? Поставихте ли техния ключ от вътрешната страна на вратата? Ще имат ли възможност да излязат по най-бързия начин, ако стане пожар или друго бедствие, заради което незабавно трябва да се напусне жилището? Въпросите поставяме пред експертите.

"Проблемите в етажната собственост относно пожарите са много и доста от тези проблеми не са решени. Пожарите могат да възникнат от мълния, от човешка грешка, от авариая, от умишлен пожар.

Няма никакъв контрол върху гръмоотводните системи, дали са изправни, дали не- няма инситуция която да го прави", каза за БНР Павел Миланов, преседател на Асоциацията  на Управление на етажната собственост.

"Относно противопожарната охрана  - в Закона за управление на етажната собственост пише, че трябва да се реагира. Но как?  Жилищните сгради не подлежат на контрол от пожарните органи, за разлика от обществените.


При сгради на по 30 години противопожарните щрангове често са изгнили и тръбите, които трябва да отведат водата до етажите, трябва да са под налягане,  според нормативната уредба, но понеже крият риск, в огромна си част от сградите, те не са под налягане.

Ако възникне пожар, пожарникарите трябва да могат да разгънат маркуч до 18 етаж и да осигурят налягане, за да може да се гаси, а в блока няма да сработят тези тръби.

Освен това по тераси, по тавани, по мазета, се държат дървени плоскоси, което не е редно и така стават пожарите. Друг проблем е, че има решетки по етажите между апартамените. И най-лошото е, че след подобни случаи няма наказани собственици на апартаменти", каза още Миланов.

По думите на Миланов е необходимо да се вменят повече отговорности на етажната собственост и пожарната за противопожарната охрана в блоковете. Трябва да има стикован определен план за действие - какво можем и какво не трябва да правим при пожар до идването на пожарната служба, заяви специалистът. По думите му е нужно дори обучение на хората в тази посока.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52