Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Топалов: Гърците не са им роднини, в това е разликата в подхода ни към РСМ

Снимка: БГНЕС

"Гърците не са им роднини и оттук идва разликата в нашия подход в отношенията ни с Република Северна Македония. Ние сме около 2 милиона потомци на някогашните революционери и бежанци от някогашната Македония. Значи те са наши роднини. За нас е неизбежно да минем по всички криволици на дипломатическите отношения и да се опитаме да убедим нашите братовчеди там, че трябва да признаят това, което и в Договора е фиксирано, че сме имали обща история до 1944 година, докогато сме били един народ с един език". 

Това каза пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия по исторически и образователни въпроси.

Той обясни, че подходът на Гърция е бил да постави условията си пред Скопие - да се откажат от античното си фалшиво минало и да променят името си, защото Македония е едно понятие, към което и Атина има големи претенции - и не са се занимавали повече:

"30 години по-късно македонците дойдоха на вратата на Гърция, отказаха се от античното минало, смениха си името и Гърция каза, че оттук нататък ние ще ви даваме "ок". 

По думите на проф. Топалов ние не искаме много от РСМ, искаме само да спазят Договора за добросъседство:

"Ние приемаме като даденост държавата, създадена изкуствено след 1944 г., фалшиво създадена държава, но я има. Има ли я вече толкова години - има я. Но искаме само да не изопачават историята".

Според него в новото правителство на България "може някои да имат и по-различно становище" по темата за РСМ и да мислят, толкова ли е важно те да си признаят:

"Много е важно, защото, ако не си го признаят, ние българите губим идентичността си. Според мен не е лошо да се свика КСНС по темата при президента".

По думите на проф. Топалов може да имаме нерешени политически конфликти с РСМ и да развиваме бизнес с тях, но "имаме индикации, че те не желаят да развиват бизнес с България, но искат да бъдат пуснати в ЕС". 

Информацията за огромен натиск върху България е силно преувеличена, подчерта проф. Топалов и добави:

"Ако ЕС иска ние да пуснем РСМ на всяка цена, да си променят правилата! И когато си промени правилата, да пуска когото си иска, но докато има правила, никой не може да накара България, освен ако крепостта не се предаде отвътре, но аз не виждам индикации да се предаде".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Кирил Топалов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38