Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината на Острова - трусове около Брекзит и Covid

Снимка: Pixabay

Годината започна с Брекзит. На 1 януари Обединеното кралство се събуди официално извън ЕС след края на договорения „преходен период“. В това време Великобритания беше в строг локдаун заради рекордните случаи на Covid-19, но и с надежда, че масовото ваксиниране скоро ще извади страната от икономическия застой. Ковид и Брекзит безспорно бяха двете основни теми, белязали британския обществен и политически живот през изтичащата година.

Не бяха изминали и две седмици от Брекзит и британските износители за ЕС усетиха, че нещата не са както трябва. И един януарски ден Даунинг стрийт осъмна в блокада от тирове с морски продукти, които заплашиха да изсипят товара си, ако „некомпетентното правителство, постигнало некомпетентна сделка“, по техните думи, не направи нещо за тях. Шотландски и уелски рибари не успяваха да изнасят улова си за Европа от началото на годината, заради закъсненията с въведените сертификати за улов, здравни проверки и митнически декларации. А споровете за риболовните права след Брекзит продължават вече цяла година. Междувременно продължи успешният ход на масовото ваксиниране. Милиони дози бяха поръчани. Рейтингът на правителството, заложило на строги мерки и ваксини, растеше.

Въпросът със спазването на разпоредбите обаче се оказа доста чувствителен, защото това се превърна в голям скандал в края на годината. Изнесени бяха доказателства, че докато при налагането на строгия локдаун миналата зима хиляди хора нямаха възможност да видят умиращите си най-близки в болниците, то на Даунинг стрийт по същото време са се вихрили коледни партита. Премиерът и министрите до последно отричаха да са нарушавани разпоредбите, за да се стигне до почти безпрецедентно извинение от страна на Борис Джонсън в Камарата на общините след разпространено видео, от което на всичко отгоре става видно, че купонджиите дори се подиграват на останалите простосмъртни.

„Извинявам се безрезервно за причиненото от видеото оскърбление из цялата страна и се извинявам за впечатлението, което оставя у хората. Повтарям обаче, че аз бях постоянно уверяван, откакто се появиха тези обвинения, че не е имало парти и не са нарушавани Ковид правила. Поисках от секретаря на партията да установи фактите и да ми докладва възможно най-скоро и ако правила са нарушени ще последват дисциплинарни действия.“

Борис Джонсън

Премиерът имаше трудни моменти в парламента. Лидерът на опозицията Киър Стармър не спести нищо на Борис Джонсън, обвинявайки го в пълна загуба на доверието на хората. А лидерът на парламентарната група на Шотландскатка национална партия Иън Блекфорд поска оставката на Джонсън:

„Ясно е, че този премиер отчаяно се държи за властта и аз нямам какво да кажа за човек, на който просто не можем да вярваме. Г-н председател, време е членовете на тази камара да действат  - ако той не подаде оставка, да бъде заменен.“

Последваха няколко оставки, но на ръководители на пресслужби по онова време и като цяло остана усещането, че нещата ще се потулят. Рейтингът на торите обаче падна. За първи път от много време насам в проведени анкети лейбъристите излязоха начело.

През цялото това време Брекзит остана някак си в сянка. Не че проблеми няма, правителството просто приглушаваше всеки вопъл на страдащите индустрии. В комбинация от пандемията и Брекзит се появи голяма криза с работната ръка на Острова. Недостигът от медицински сестри, програмисти, работници в социалните грижи, в хранително-вкусовата промишленост и къде ли не другаде породи големи проблеми. А когато се оказа, че има остър недостиг на шофьори на камиони, сериозно бе нарушена снабдителната верига. Стигна се дори до безпрецедентна криза за горива. Бензиностанциите пресъхнаха поради недостиг на шофьори на цистерни да ги зареждат. По магазините се появиха празни рафтове. Още не е ясно дори дали ще има достатъчно пуйки за Коледа. Правителството постоянно отбиваше ударите с аргумента, че работодателите трябва да се погрижат за обучението на кадри, а не да разчитат на хора от чужбина, макар и да направи отстъпки за издаване на временни визи за спасяване на положението. Въпреки подобреното заплащане и редица други поощрения обаче отново стана ясно, че определени професии не са привлекателни за британците. Кризата с работната ръка продължава.

Особено критично се развиха събитията в Северна Ирландия. В резултат на прилагането на Протокола за Северна Ирландия след Брекзит се стигна до ръба на търговска война. Изведнъж британците решиха, че Протоколът им пречи и поискаха премахването му. Само че основната мисия на Протокола е да предотврати възникване на твърда граница на Остров Ирландия. Стигна се до напрежение и сблъсъци в Северна Ирландия. ЕС се бе съгласил на 6-месечен гратисен период за някои стоки по отношение на тарифи и проверки, но когато този срок изтече, Лондон едностранно си позволи да го удължи. Отношенията пак се обтегнаха. Британците започнаха да говорят, че ще активират член 16 от Протокола, който предвижда едностранно анулиране на части от него, ако една от страните смята, че те причиняват сериозни проблеми за търговията. До това в крайна сметка не се стигна, ЕС предложи да намали с 80% проверките на някои стоки от Обединеното кралство за Северна Ирландия в опит да се избегне търговска война след Брекзит. Както заявиха разгневените ирландци:

„Проблемът не е в Протокола, а в това какво е договорил Борис Джонсън за британците“.

В един момент на Дъблин така му  писна, че бе готов дори да разтрогне цялата сделка за Брекзит. Съвсем ново проучване на общественото мнение пък показа, че британците не споделят „апетита“ на правителството за постоянни конфликти с ЕС и повечето хора виждат в блока по-добър бъдещ ключов партньор от Съединените щати.

Пандемията тушира донякъде настроенията в Шотландия за нов референдум за независимост. На изборите за шотландски парламент през май обаче Шотландската национална партия спечели убедителна победа, а нейният лидер и първи министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че референдумът си остава приоритет, но ще бъде проведен само след като премине пандемията, при всички случаи обаче до края на мандата на този парламент.

„Това е желанието на страната. И като имаме предвид резултата, просто няма демократично оправдание от страна на Борис Джонсън или който да било друг да се опитва да блокира правото на народа на Шотландия да избира собственото си бъдеще.“

Разбира се, още много други неща се случиха в Обединеното кралство през 2021 година. На 9 април на 99 години почина съпругът на кралицата принц Филип. На погребението му за първи път си контактуваха внуците му Уилям и Хари след като през март Меган Маркъл даде интервю на Опра Уинфри, в което говори за проявен расизъм към нея в кралското семейство.

Имаше серия от скандали. Скандал с лобирането, в резултат на което депутати и министри уреждат свои хора с държавни поръчки. Скандал с втора работа на депутатите. Оказа се, че без да стъпват в парламента и дори бидейки на екзотични плажове, депутати трупат милиони като консултанти. Скандал около неадекватните действия на правителството и евакуацията след падането на Афганистан в ръцете на талибаните. Скандал между Лондон и Париж по повод на миграцията през Ламанша, където играта на взаимни обвинения продължи и след като 27 мигранти се удавиха с малка лодка.

Премиерът Борис Джонсън стана баща за седми път. Съпругата му Кари го дари с второ дете - този път момиченце.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53