Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонт" и Годината на бързи обороти с водещ Виолета Ашикова

2021 година - кризи, избори, апатия към здравето и надежда за бъдещето

| обновено на 19.12.21 в 14:41
Снимка: Ани Петрова

2021-ва - година, белязана от дълбока парламентарна и политическа криза, с редица проблеми, скандали и разединение. И отново под знака на Covid-19 повече от всякога се заговори за пари, фалити и безизходица. Живот в капана на пандемията, с най-ниска ваксинация в Европейския съюз и с апатия към здравето.

2021-ва се оказа годината на избори - които задълбочиха разделението. Мирисът на властта опияни мнозина, а хората, колкото вярваха, толкова и махаха с ръка от отчаяние и губеха доверие във водачи и институции. Макар и малко, имаше и лъч надежда за бъдещето. 

Последни по ваксинация в ЕС

Ваксината не стана неизменна част от живота ни. Минахме през няколко Covid вълни, от началото на пандемията изгубихме над 30 000 души, но опитите за масова ваксинация на населението достигнаха до малко над 30 на сто, което ни постави на последно място в Европейския съюз. Политическата криза оказа драстично влияние в здравния сектор. Смениха се трима здравни министри. Направиха се опити за реформи. Не липсваха и кадрови рокади. 

3+1 избора

Усещането, че животът ни си отива покрай многото избори се настани в душите ни особено през тази година, в която упражнихме вота си на три поредни избора за парламент и един за президент. Въведе се масовото машинно гласуване, показни полицейски акции се опитваха да борят купуването на гласове, а Централната избирателна комисия, раздирана от скандали, оцеля и успя да спаси изборния процес. 

Три парламента

През годината изпратихме в историята три парламента - 44-ти, 45-и и 46-и, станахме свидетели на учредяването на 47-тото Народно събрание, което сложи край на месеците на политически сътресения с избирането на ново редовно правителство с премиер Кирил Петков. През годината най-висшата държавна институция в парламентарната ни република показа нелицеприятния си облик, стана обект на поредица от скандали и предизвика тежки катаклизми и раздори. 

Втори мандат

Битки, победа и промяна - това са три от ключовите думи, които белязаха годината за президента. Румен Радев и Илияна Йотова бяха преизбрани за втори мандат на "Дондуков" 2. В условията на политическа криза и дълъг цикъл от избори най-постоянна се оказа временната власт. Тази година президентът назначи последователно две служебни правителства, които управляваха седем месеца. 

Възход и фиаско

Бурната политическа 2021-ва и трите парламентарни вота в нея доведоха до появата на много нови формации и логично - до трансформация на вече утвърдените. Някои от партиите отбелязаха възход, но не успяха да го задържат. Други шумно се провалиха, а трети - въпреки електоралния срив в крайна сметка се добраха до властта. 

Инфлация и зелен преход

Новото правителство дойде с намерението за по-малко помощ в бизнеса, прекратяване на практиката на отваряне и затваряне и приоритизиране на ваксинацията. Значителното поскъпване на тока и горивата доведе до прогнози за повече от 5% инфлация в края на годината, а домакинствата усетиха увеличението най-вече в цените на храните. Протести с искания за подкрепа в кризата изведоха повечето браншове на улицата, а песимистичните очаквания на хотелиери и ресторантьори се опровергаха от родните туристи. България посочи датата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове и с Плана за възстановяване и устойчивост направи първата си крачка по пътя към зеления преход и зелена икономика. 

Бюджет 2022

В наситената с избори и икономически турбуленции година написването на бюджет за догодина се оказа непосилно, но вече отговорността е в ръцете на амбициозния Асен Василев, който веднъж призна, че няма притеснение да го наричат "ляв популист", след като с предлаганите от него мерки в България ще се живее по-добре. Дали ще запише пари от Плана за възстановяване в Бюджет 2022, още не е ясно, след като в петък премиерът обяви в Брюксел, че той ще бъде преработен за пореден път. 

Училище от дистанция

Трета учебна година под знака на пандемията. Онлайн обучението се оказа сериозно предизвикателство за ученици, учители, училищни директори, родители. Дистанционно се наложи да учат дори децата от 1 до 4 клас, а по-големите ученици натрупаха седмици в онлайн среда, заради което родителите им излязоха на протести. Онлайн обучението не пощади и студентите. 

Изкачване в световната наука

Докато компания на Джеф Безос започва продажба на билети за пътувания в Космоса, Илън Мъск даде заявка, че след три години може да приземи хора на Луната, а в последните години Китай успя да стъпи на Луната и Марс, а Русия изстреля актьори, за да снимат филм в Космоса, родните ни учени заявяват, че дори и с малко финансиране България прави световна наука. И тази година защитаваха името на страната ни по света. Заявката за продължаване на финансирането за научни проекти има от новите управляващи. 

Червен килим и опакована арка

Eдин разказ за успехите на българските творци по света. Двама наши писатели грабнаха големи европейски награди за литература. Благодарение на известното ни сопрано Соня Йончева - Пласидо Доминго пя в центъра на София, а 60-годишната мечта на Христо Явашев - Кристо да опакова един от символите на Париж - се сбъдна, макар и година след смъртта му. Безспорно е постижението на Мария Бакалова, която се нареди на червения килим до едни от най-известните актриси в Холивуд

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан. Количествата на валежите там са до 64 литра на квадратен метър в град Шипка. 44 литра на квадратен..

публикувано на 14.06.24 в 11:42

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06