Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски здравни експерти очакват увеличаване на случаите с Омикрон

Антъни Фаучи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътуванията за коледните празници ще увеличат разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Това заяви главният медицински съветник на Белия дом доктор Антъни Фаучи и подчерта, че ваксинациите, както и поставянето на бустерни дози, са по-важни от когато и да било, защото предоставят сериозна защита срещу тежко протичане на болестта и хоспитализация.

"Това, което е абсолютно ясно и за него няма никакво съмнение, е неговата невероятна способност да се разпространява. В момента Омикрон бушува по света", каза доктор Фаучи пред американската телевизия Ен Би Си.

Доктор Франсис Колинс от Националните институти по здравеопазване на САЩ също очаква рязко увеличаване на случаите с Омикрон през следващите две седмици.

"Ако сте си сложили ваксини и бустерна доза, вие сте много добре защитени спрямо това Омикрон да ви причини тежко боледуване. Всеки, който слуша и е сред 60-те процента американци, които имат право на бустерна доза, но все още не са си я поставили - това е седмицата, в която да го направите. Не чакайте. Това, което знаем за Омикрон, е, че е много заразен", обясни доктор Колинс в интервю за Си Би Ес.

От началото на пандемията САЩ са регистрирали над 50 милиона случая коронавирус и Ковид-19 вече е отнел живота на над 800 хиляди души в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Петков

Петков: При Омикрона, разбрахме и от Брюксел, че пълна защита има само с трета доза

Премиерът Кирил Петков заяви, че задаващия се нов вариант на коронавируса и ниските нива на ваксинация у нас, създават риск от ново затваряне и ограничения за учениците. Засилване на ваксинационната кампания ще доведе до намаляване на натиска върху..

публикувано на 19.12.21 в 20:41
Испанският премиер Педро Санчес

Конференция на регионалните премиери в Испания заради Омикрон

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че на 22 декември, сряда, свиква конференция на регионалните премиери, за да обсъдят „тревожната ситуация“ с бързото разпространение на Омикрон варианта и да предприемат „общи мерки“ за ограничението му. 20 %..

публикувано на 19.12.21 в 13:50
Премиерът на Нидерландия Рюте и министърът на общественото здраве, благосъстоянието и спорта Де Йонг (вдясно).

Частичен локдаун в Нидерландия заради Омикрон

Нидерландия затваря за близо месец всички второстепенни магазини и услуги по Коледа и Нова година в опит да забави разпространението на коронавируса. Ресторанти, фризьорски салони, музеи и фитнес-клубове ще бъдат затворени от 19 декември до 14..

обновено на 19.12.21 в 07:59

Сблъсъци в Лондон след въвеждането на извънредно положение заради Омикрон

В централен Лондон се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи срещу наложените ограничения от британския премиер Борис Джонсън заради новия вариант на Covid-19 Омикрон. Това става в момент, когато властите в столицата обявиха..

обновено на 18.12.21 в 21:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на..

публикувано на 26.09.24 в 19:48

Радев за решението на ЕС за преговори за присъединяване на Албания: Логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана

Президентът Румен Радев определи решението на Европейския съюз да даде начало на преговорите за присъединяване на Албания, но не и на Република Северна Македония като "логични последствия от случващото се в Скопие и Тирана и от политиката на правителството..

публикувано на 26.09.24 в 19:43

ЦИК остави без разглеждане жалба на ДПС-Доган за разпределението в СИК в Долни Чифлик

Жалба за съставите на 14-те секционни избирателни комисии в община Долни чифлик, Варненска област, доведе до спорове в Централната избирателна комисия - дали трябва да има членове и на двете фракции на ДПС. В крайна сметка с 11 гласа "за" и три "против"..

публикувано на 26.09.24 в 19:23

Прокуратурата настоява за по-висока присъда за Адриан Антонов

Прокуратурата настоява Адриан Антонов, признат за виновен и осъден за катастрофата на столичния булевард "Сливница" през май миналата година, при която загина младата двойка Ани и Явор, да получи по-висока присъда - не по-малко от 10 години. Това стана..

публикувано на 26.09.24 в 19:13
Любчо Нешков

Любчо Нешков: Режимът на Мицкоски направи категорични разделителни линии с ЕС и НАТО

Случилото се днес е официалната точка на цялата геополитическа ориентация на сегашното управление в Скопие. Това заяви пред БНР Любчо Нешков, собственик на сайта БГНЕС. Той коментира декларацията, приета с единодушие от депутатите ни във връзка..

публикувано на 26.09.24 в 19:04