Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е тревненският цар Пенчо

Трявна е имала собствено монетосечене - любопитната история се е случила през 19 век.
Снимка: БГНЕС

„Сеченето на монети в Трявна е свързано с историята на църквата „Св. Архангел Михаил“, продължава доста дълго – от 1851-а до 1866 година. Монетите, които тогава са били в обращение, са били недостатъчно или в такива измерения, които обикновеният човек не може да си позволи – да пусне в дискос, да си купи свещичка, а в крайна сметка църквата се издържа от такива приходи. Именно тогава църковното настоятелство в Трявна решава да въведе собствена монетна единица“, разказва музейният специалист Люба Цанева.

Авторът на монетата Пенчо Генев е известен тревненски куюмджия, изключително добър майстор в занаята.

„Генев бил епитроп на църквата и активен член на настоятелството. На него било възложено да изобрети машина и от медна ламарина да сече монети. Тези монети той ги нарича кръстати банчета, защото имат кръстче – това е отличителният знак на монетата. Банчета – това е името на парата на румънски. Понеже баните били една от монетите в обръщение. Синът на Пенчо Генев, който учел в Букурещ, носел такива бани, тревненските станали банчета, защото са с нисък номинал, половин стотинка.“

Идеята била местните монети да бъдат във вътрешно обращение, само за църковни треби. Но банчетата станали толкова популярни, че навлезли в търговията, появили се по пазарите не само в Трявна, но и в Дряново и във Велико Търново.

Тогавашната власт изземва машината, арестува Генев, забранява монетите, а авторът им отива на съд.

„За него активно се застъпили не само тревненските, но и търновските първенци. Някак си му се разминало да бъде осъден, обаче му останал един прякор – цар Пенчо, защото царете секат собствени монети. Така на шега и с уважение тревненци го кръстили цар Пенчо и така си останал до края на дните си“, допълва Люба Цанева.

Чуйте историята в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31