Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца зарадваха за Коледа пациентите на психиатрична болница

Третокласници подготвиха за психично болните в Церова кория картички и сладкиши

Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория посрещнаха Рождественските празници с доброта и съпричастност. Коледното чудо за тях беше осигурено от мащабна благотворителна кампания на третокласници от Основното училище „Бачо Киро“ в старопрестолния град.

Светът не е розов като розовото хапче или розовите очила, а пациентите в психиатричните болници не са невидими. Пандемията изостри паническите атаки, депресивните разстройства и увеличи работата и на психиатрите. 110 пациенти с различни заболявания се лекуват в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория, разказва болничният управител д-р Даниела Иванакова: 

„Болницата работи на пълен капацитет, не сме спирали да работим, откакто е започнала Covid пандемията, не сме спирали и да приемаме пациенти. Хората, които работят в болницата, за минута не забравиха, че са здравни работници и тяхната работа е да помагат на пациентите. Не допуснаха да има страх, истерия“. 

Дълги години обществото забравяше за психично болните и в делник, и в празник. Лъчът светлина и искрицата доброта за пациентите в психиатрията в Церова кория дойде около Коледа. Всеки от тях получи подарък, персонална картичка и сладкиши

Третокласниците направиха мащабна благотворителна кампания, посветена на доброто и на болницата в Церова кория по инициатива на Александра Стефанова и семейството ѝ: 

„Желаем да помогнем на хората, които светът ги отхвърля, да им дарим малко коледно чудо. Има много хора, които са отделени от света и няма как да общуват със своите близки и трябва поне малко да ги зарадваме“. 

Децата трябва да знаят, че са част от обществото и е по-хубаво да даряваш, отколкото да получаваш, казва майката на Александра Стефка Стефанова: 

„Децата имат нужда да разберат, че в нашия свят има и по-различни хора и когато пораснат, един ден да не отминават тези хора, да ги забелязват, да искат да ги виждат и да са широко скроени“.  

Класната ръководителка на децата Петя Димитрова подкрепила инициативата и заедно с третокласниците направили чорапчета с подаръци за всеки от 110-е пациенти на психиатричната болница, нарисували картички, направили играчки: 

„Подтекстът е доста ясен – всеки човек, всяко живо същество заслужава радост, любов и това, което всички желаем да получим, независимо от неговите заболявания, независимо от неговото психично състояние, независимо от неговото здравословно състояние“. 

Към инициативата на децата се включиха Инспекцията по труда, Административният съд във Велико Търново, 20 фирми, както и синдикатите.   

Всяко от децата, осигурили подаръци за 110-е пациенти от психиатричната болница, получи благодарствена грамота от болничния директор д-р Даниела Иванакова: 

„Много се радвам, че родителите и учителите са възпитали децата в такива ценности – да уважават и да мислят за различните. Това показва, че чудото се случва всеки ден с нас и чудото е нашите деца, които показват, че могат да бъдат състрадателни и че България ще я има, благодарение на работата на родителите, на учителите и на тези прекрасни деца“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59