Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как шумът от фойерверките се отразява на животните

Снимка: Pixabay

С наближаването на празничната новогодишна нощ все повече се говори за начините, по които сме свикнали да я отбелязваме, но не само за блясъка, отрупаните трапези и очакванията следващата да е винаги по-хубава от предишната, но и за фойерверките и опасностите, които те крият. След призива на природозащитни организации за отмяна на организираните зари редица общини в България го направиха, очаква се и в част от тях през 2022 година да се въведе по-строг режим за фойерверките. 

Хиляди кучета и котки в България продължават да живеят на улицата, независимо от редицата програми за кастриране, както и от обособяването на общински приюти за тях. Причината да не успяваме да се справим с този проблем е не в животните, а в нас, хората, защото ние сме тези, които се отнасяме често към домашния си любимец като към моментна играчка или забавление, без да осъзнаваме всички отговорности, които носим като техни собственици. Вероятно често не осъзнаваме и какво причиняваме на животните с иначе тъй красивите фойерверки, с шума, който ги стресира, а нерядко води и до тяхната смърт. 

Илиана Ташева отглежда няколко осиновени кучета у дома си, тя е и сред доброволците, които помагат в общинския приют в Добрич. За нея е необяснимо удоволствието, което хората изпитват, хвърляйки пиратки и бомбички близо до животните и гледайки тяхната реакция

Ужасът за животните по празниците наистина е огромен, категоричен е и директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Християн Христов.  

Не сме оптимисти, че бихме успели да повлияем на много хора с призива си да търсят други начини на забавление, още повече че парите, които се дават за пиратки, бомбички и фойерверки, могат винаги да се използват за нещо полезно и добро, споделят Илиана Ташева и Християн Христов.  

Съветите на специалистите към собствениците на животни са да не ги пускат да се разхождат без повод, особено в този период на годината, а у дома да им осигурят тъмно и колкото се може по-изолирано място, в което да се скрият. За съжаление на бездомните животни почти не можем да помогнем, освен разбира се, ако просто не се откажем да празнуваме идването на новата година с толкова много шум и суета, а с малко загриженост за животните. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еди Рама

Напрежение в Атина заради предстояща визита на Еди Рама

Политическо напрежение в Атина предизвика новината за предстоящо посещение на албанския премиер Еди Рама. Опозиционните партии в Гърция, както и депутати от управляващата партия заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер в Атина. Рама пристига в неделя на 12 май, за да се срещне с албанските граждани в гръцката столица...

публикувано на 09.05.24 в 10:25
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на..

публикувано на 09.05.24 в 10:18
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА. Първият полуфинал..

публикувано на 09.05.24 в 10:06

Ангел Георгиев: Родителите си купуват спокойствие чрез частните уроци

" Има много ученици, които се справят и без частни уроци. Масата обаче се справя с частни уроци. Това за мен е ефект от това, че родителите искат да си купят спокойствие и те го купуват чрез частните уроци . Ако родителите имат спокойствие за това, което се случва в училище, няма да имат нужда от частни уроци ". Това каза пред БНР Ангел..

публикувано на 09.05.24 в 10:05

Най-голямата частна пенсионноосигурителна компания увеличава с процент всички плащания

Най-голямата частна пенсионноосигурителна компания у нас отчита, че за трета поредна година увеличава всички пожизнени и разсрочени пенсионни плащания на своите клиенти, и то с процент по-висок от годишната инфлация. От началото на следващата 2025-а година за първи път в пенсионната сфера в България ще се въведе многофункционален софтуер, който..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Дейвид Камерън

Камерън: Западът не е научил урока си от руската инвазия в Украйна

Западът не си научи урока от руската инвазия в Украйна, че авторитарните противници могат само да бъдат стимулирани, ако западните съюзници покажат колебание или предпазливост, смята британският външен министър Дейвид Камерън, който отбелязва шест месеца откакто пое поста. В специална реч в парламента британският дипломат №1 ще призове..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

1 196 806 души е населението на София, повече хора в още 46 града на страната

46 от всички 257 града в страната са увеличили населението си миналата година, пет от тях са областни центрове. Това показват на данните на текущата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 г., сравнени с данни от 22-а година. Областните центрове, които увеличават жителите си, са Варна, Велико..

публикувано на 09.05.24 в 09:33