Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Калайджиева: Да се помисли за съдебен контрол при налагането на обезпечителни мерки

Снимка: БГНЕС

„Българското общество, хората мислеха, че антикорупционните закони най-после ще позволят отнемането на имуществото на незаконно забогателите престъпници и ще предотвратят ползването на натрупаните от тях облаги. Те обаче не знаят, че законът беше променян много пъти и в момента изисква от съдиите да го прилагат формално и автоматично, без възможност да установяват дали действително имуществото е резултат от някакво незаконно поведение или не, и да преценяват доколко исканото отнемане на имущество е пропорционално на това евентуално незаконно поведение.“

Този коментар направи пред БНР Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека (2008 – 2015). Тя анализира предстоящите промени, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество в контекста на сегашната съдебна практика.

Стига се до абсурдни ситуации, в които се отнема сериозно имущество заради намерена шепа патрони у съседа на ловеца, уточни Калайджиева.

„Стига се до запориране на имущество като пенсия, което безспорно е законно.“

Законът обявява за незаконно имущество, за което не е установен законен източник, изтъкна още Здравка Калайджиева.

„Не можем абстрактно да наричаме имуществото незаконно, затова защото не можем да го свържем със законни доходи.“

На национално ниво висят възбрани и запори, които блокират имущество на много висока стойност, подчерта Калайджиева.

„Това в немалка степен блокира обществения оборот, стопанския оборот и пречи на нормалното функциониране както на дружествата, така и на личния живот на засегнатите хора.“

Категорично трябва да се помисли за съдебен контрол при налагането на обезпечителни мерки, смята юристът.

„Защото тяхната продължителност и размер са в състояние да доведат засегнатите лица и дружества до принудителни фалити, както и да се превърнат в институционално рейдърство – принудително прехвърляне на търговски дружества под натиска на висящото производство и блокираното имущество.“

Целия анализ на Здравка Калайджиева чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно..

публикувано на 15.06.24 в 19:05