Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владина Цекова: Правете добро, когато и колкото можете

Владина Цекова
Снимка: Личен архив

Тя е пътешественик и орисница за добро. Работила е като детска учителка, рекламен директор, фотомодел и експерт в Министерството на културата. Сега е сценарист и главен редактор на предаването „Пътеки“ по БНТ.

Владина Цекова е вегетарианка, обича йога. На 58 години вярва, че пред нея има още много пътешествия, за преди да напише книга за своя живот.

На компютъра си Владина вече има написана книга за пътя Камино, чието издаване предстои. Изминала е маршрута няколко пъти.

„Много обичам поклонническите пътища, защото там намирам свободата и се чувствам много щастлива там.“

За тази година Владина Цекова е замислила и издаването на стихосбирка.

„Може би имам стихове за поне три стихосбирки. Не съм имала нито смелостта да ги издавам, нито съм се вземам толкова насериозно, нито се смятам за поетеса. Събрала съм едни много симпатични емоции, излети върху листа. Думи, които идват от сърцето ми“, сподели тя в предаването „Преди всички“ на БНР.

Владина е дете на глухонеми родители и благодари за съдбата си.

„Това е едно благословение. Не е много лесно на едно дете да живее в пълна тишина вкъщи, за говори само с ръце. Често ме пращаха при баба и дядо, за да бъда в нормална, чуваща среда, но аз съм благодарна за това, че точно те са моите родители.“

Всеки един от нас среща ангели - добри хора, вярва Владина Цекова.

„Аз винаги вярвам, че нещата се оправят и всичко е временно. Вярата ме спасява.“

Владина пожелава на хората да живеят в радост, да оставят настрана страховете и да създават добрини и отправя послание:

Правете добро, когато и колкото можете.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35