Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да излезем ситуацията, че сме на лошо място и трябва да избутаме живота си, без да го променим към добро

Денислава Ангелова, сестра на бития Кристиян от Елин Пелин: Г-н Рашков, вземете мерки срещу престъпността

Снимка: архив

Нови случаи на насилие между млади хора, единият завърши в неделя вечер със смърт след спречкване в столичния кв. "Люлин".

Вторият е от град Елин Пелин, където група младежи са пребили до безсъзнание техен връстник и въпреки това, продължават с побоя. Осмелил се свидетел да ги прекъсне, не успява да предотврати насилието.

За конкретния случай на насилие над младежа в Елин Пелин сестра му Денислава Ангелова писа до медиите, за да привлече внимание към проблема с насилието между младежи.

"Пиша ви по повод изключително тежкото състояние на брат ми Кристиян Ангелов, който е жертва на младежка агресия, нанесена с особена жестокост от 5-6 младежа на неговата възраст (между 20 и 25 години).
Случаят е от само преди дни, когато на 07.01.22г. в късните часове, брат ми Кристиян си устройва среща с един от извършителите на побоя, чиято среща е с цел да уредят техните приятелски взаимоотношения. На въпросната среща е възникнал спор по повод едно от момичетата, която е приятелка на брат ми и е имала отношения с един от биячите. По данни на брат ми Кристиян, става въпрос за бутане по рамото на един от биячите (от негова страна), след което същият е почнал да го бие, което навярно е провокирало останалите момчета, участващи в боя, да излязат от денонощния магазин и да преминат и те към бой с тежки за здравето на брат ми последствия", пише Ангелова.

"Брат ми продължава да е зле, той е в болница "Света Анна", с черепно-мозъчна травма, той е със заболяване и това пречи за операциите. Молим се да няма усложнения и да продължи лечението му.

Написах това писмо, за да могат хората да спрат да се страхуват, да не си мислят, че това са излючения, че тях не може да се случи, че трябва да реагират и да се намесят, ако могат да помогнат...това е жестоко и нечовешко...Написах писмото, за да разберат хората, че не трябва да се страхуват от хора, които мислят, че са мафията на малките градове...

Обръщам се към вътрешния министър Бойко Рашков с апел да вземе крути мерки към ширещата се битова престъпност на фона на криминалните прояви от последните месеци. Ако се наложи да направим национална подписка и да се промени законодателството, защото за жалост такива хора остават безнаказани и не искам това да е поредният случай на освободен насилник...", каза пред БНР Ангелова.


"Насилието е неотменна част от човечеството и така ще бъде зълго време още вероятно, то се разглежда като адаптивен механизъм в определени ситуации, като нещо полезно за съхраняването на вида и на рода, но отвъд това е неприемливо", коментира темата пред БНР доц. д-р Николай Димитров, социален психолог, преподавател в СУ и в НБУ.

"По празници насилието се увеличава, пандемията също усили насилието, заради това, че не можем да общуваме нормално, че имаме ограничения...Насилието е ежедневие и в определи групи, етноси или социални слоеве, а също и при икономически затруднения, когато личността е на границата на отпадането от обществото, тогава също се отчита насилие...", поясни д-р Димитров. И допълни:

"Това, че младежите са разпространили клипа с побоя над свой съученик в столицата, трябва да се разглежда в две посоки:

Първо, с оглед на това, че насилието в тази възраст е израз на съзряването. Затова обаче възрастните трябва незабавно да се намесят и да обяснят на тийнейджърите, че това по никакъв начин не значи мъжество, че си по-добър, че ти си по-привлекателен и, че не можеш да заявяваш себе си през това насилие, защото ти нарушаваш правата на други хора.

Вторият аспект е "храненето" чрез гледане - какво се случва при съседа, при другия, това си е вроденото любопитство...показното, гледането на сеира, на риалити шоута, да си кажеш, еи, при нас е пд-добре, многопластови са тези процеси.

Ние като общество трябва да излезем от тази ситуация, че ние сме на едно лошо място и трябва да избутаме живота си, без да се опитаме да го направим по-добро това място", обобощи д-р Димитров.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09