Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отново осигурява саундтрак на живота ни

Artificial Lungs и алтърнатив рокът от новата "Земя"

| обновено на 20.01.22 в 18:54

В „Изотопия“ обичаме много неща, три от тях са алтърнатив рок, Пловдив и да казваме за набираща популярност музика „Пфф, тия ги знам отдавна…“ . Начесахме и трите си красти едновременно, като приветствахме в студиото на „Хоризонт“ майните от Artificial Lungs, чийто втори албум от края на миналата година продължава да им трупа нова аудитория. А те се постараха това им идване до София да е паметно, като изсвириха три от парчетата в албума в акустични версии, специално за нашето предаване. Да. Кеф. Всичко е в звука горе, но ето и картина.

„Земя“ 

Така се казва вторият мрачен, но и обнадеждаващ албум на Artificial Lungs. И ако в България някога са ви липсвали концептуални албуми, то само заради този вече нямате право да се оплаквате. 

В контекста на групата и историята й, "Земя" има безброй значения. „Изкуствените дробове“ най-напред се събират през 2015, когато заедно започват да работят Андон Райчев (вокал и китара) и Иво Нонов (китара). Андо представя на Иво няколко парчета, които е написал за предишната си група, но които не се връзват с цялостния й звук. Иво се включва с аранжиментите и допълнителни мотиви към мелодиите. В следващите три години си намират барабанист, басист и втори китарист (Искрен Василев, Христо Минков и Константин Маринов), записват първия си едноименен албум и започват да го свирят на различни места. Може да ви е попадал клипа към сингъла The Struggle

Нещата обаче не е писано да се случат в този формат и през 2019 Андо и Иво са останали сами и се чудят дали да продължават. 

Нужно е ново начало и то идва с присъединяването на Георги Ковачев - още един човек от богатата алтърнатив сцена под Тепетата. Следват нови парчета, този път на български. Целият творчески процес в групата се изменя. 

Андо: "Цялостният звук (вече) има много пластове. Преди нещата се случваха така - аз имам идея за едната китара, Иво украсява с другата, басът и барабаните се водят по нас и така завършваме целите песни. Сега беше като игра на пинг-понг - предавахме си идеи, заиграхме се с аудиообработката, направихме звука пространствен, вкарахме повече звуци извън мелодиите, които допринасят за емоцията." 

Георги: Обичам да мисля малко повече над музиката и нещата изобщо. Харесва им да взема тяхна идея и да добавя, да си поиграя с нея, да добавя пластове, да я рафинирам, така че да звучи по-добре за всички. Мисля че е това (б.р. - което дава на групата), заедно с търпението ми. 

В новия си състав Андон, Иво, Георги и барабанистът Виктор Маринов започват да работят по новите текстове на Андон в края на 2019 и началото на 2020 година. Всички знаем какво последва, но идеята за албума "Земя" в крайна сметка побеждава пандемията, за да се материализира в края на 2021. Момчетата описват албума като "ново начало" - от една страна за музикалния им проект, от друга - за тях като хора. Песните са емоционални епизоди, които се навързват в една обща история за преодоляването на личните битки и стъпването на твърда основа.

Пример за емоцията, посланията и творческият генезис на албума е песента "05:16" (не е препратка към Библията или телефонен код).

Иво: През 2019 имаше период, който беше емоционално по-натоварен за мен, и в който всяка сутрин, без изключение, се будих точно в този час.   

Всяка сутрин Иво изпраща снимка на часовника си с именно тези цифри на Андо, който накрая казва „Дай да направим песен“. Пише текст, за който Иво казва, че отразява доста добре как се е чувствал. 

"Не забравяй къде си/ Не забравяй къде си бил" - този цитат от текста на друга песен, "Сянка", поне за автора на тези редове, е квинтесенцията на емоциите и посланията в "Земя" на Artificial Lungs. Споменавайки името на групата...

Андо: Това е много лесна метафора. То е това, което искаме да бъде нашата музика. Ние сме меломани и обвързваме хубавите и лошите си моменти с определена музика. Лошите изпъкват повече. Всеки има моменти, в които се чувства много зле и някоя песен го вдига. Това искаме да прави и нашата музика, да дава глътка въздух.     

Пловдив

Хората в Artificial Lungs са били част от много други пловдивски групи. Няма просто обяснение, но поради някаква причина Филибето винаги е провокирало богата емоционалност, оттам и страхотни проявления в областта на изкуството. Ако искате вземете Милчо Левиев или Крикор Азарян, ако искате Габана или DJ Skill

Алтърнатив рокът не е някакво изключение. AL са от едно поколение, например, с по-мрачните и абстрактни TDK

Конкретно в "Земя" пловдивско рамо на групата удря и Едит Унджиян, позната с вокалите си в проектите Life Light и MixMe, също и като колега в БНР. Работата по песента "На дъното", в която участва Едит, заради пандемията продължава 4 месеца. Крайният резултат си струва всяка стотна. 

Ако "Земя" е новото начало и основата на Artificial Lungs, нямаме търпение да видим и чуем какво предстои да се роди от нея. Гледаме напред не само към съвместната студийна работа на момчетата в този им състав, но и към възможността да ги слушаме на живо. И ще продължаваме да се фукаме с чудесния акустичен лайв, който спретнаха за "Изотопия", разказвайки и историята си като група. (отново - звукът е най-горе) 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което придобива се с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50
Камерен ансамбъл „Силуети“

Ансамбъл "Силуети" представя българска класика

„...Не можеш да се развиваш, без да познаваш това, което е създадено преди теб!“ - това са думи на композитора Георги Тутев, които камерният ансамбъл "Силуети" приема за свое мото. То съпровожда и поредната покана за концерт в Сити Марк арт център в София - културно пространство, което се превърна в дом за творческите инвенции на състава.  Ансамбъл..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02