Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

20 на сто увеличение на цената на хляба предвиждат от февруари в Добричко

Марияна Кукушева: Хлябът рязко покачва себестойността си

В държавата няма нито едно населено място останало без насъщния, казва Кукушева

Снимка: БГНЕС

"Доволни сме от решението на МС за подпомагане, защото всяка една помощ в този момент е изключително ценно. А ние сме представители на най-енергоемкия бранш в сферата на хранително-ввусовата промишленост", каза пред БНР Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"А сметките ни за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И не сме оптимисти, че тези цени ще се задържат или ще започнат да падат. Точно обратното. Повечето световни и европейски анализатори твърдят, че следващите две години цената на основните енергоизточници, цената на инфлацията ще продължи да се покачва", поясни още Кукушева.


"Освен тези покачвания, цената на брашното се повиши до връх, какъвто не сме имали последните 10 години. Вече 1 тон браншно за хлебопроизводителите е над 1000 лв. И всички други цени се повишиха, а трудът на хлебопекаря в себестойността на българския хляб е в рамките на 30 на сто. А желаещи хора да работят няма.

Но въпреки трудностите в държавата няма нито едно населено място останало без хляб - това се дължи на нашите усилия", посочи Кукушева.

"При нас потреблението не е спаднало. Независимо от всичко, може би защото хлябът не е просто храна, здравословна и то, но той е и носител на морални ценности и носи сигурност и чувство за дом и семейство.

На въпрос има ли в брашното от което се прави нашият хляб, титанов диоксид, Кукушева заяви:

"В производството и сладкарството в България не се ползва титатов диоксид, защото ние работим с пшеница с много добро качество - тя е златото в зърнените култери. Ние не случайно сме били житницата на Римската и Османската империя. Ние продължаваме да сеем жито, защото пшеницата вирее много добре по нашите земи.

Титанов диоксид се изролзва в северните държави, къде се сее основно ръж, затова той се добавя, за да имат вид изделията. Но тази дилема не стои пред българските хлебари и сладкари! Той не се ползва от нашите производители, ако го има на опаковката , то значи този продукт не е произведен у нас", заяви експертът.

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

"Нашите производители настояват за диференцирана ДДС ставка, като искаме тя да е 9 на сто върху всички храни, защото тя е силна антиифланционна мярка, глътка въздух за бизнеса и за повишаване на вътрешното потрбеление", посочи още Кукушева.

Какви затруднения изпитват малките фурни в Добрич, произвеждащи хляб и закуски и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини.

"Браншът в сферата на производството на хлебни и сладкарски изделия изпитва огромни затруднения, произтичащи от постоянното галопиране на цените на електроенергията, газа, както и на всички суровини, които се използват", каза Радослав Райков. Той е собственик на три хлебопекарни в Добрич и осигурява заетост за 12 човека. По думите му поредното повишаване на цената на хляба е неминуемо. 


От началото на месец февруари увеличение на цената на хляба с около 20% предвиждат и в хлебопекарна в село Стефаново, която зарежда хляб във всички села в областта, както и в градовете Добрич и Варна. Технологът там Теодора Добрева споделя, че в хлебопекарната работят 25 човека, но към този момент не се предвижда съкращаване на персонала. 

Все по-често се говори и за предстоящи фалити на по-малките фирми в бранша и най-вече на тези, които се занимават с производството само на закуски. Намалено е потреблението и заради дългото неприсъствено обучение на децата в училище, заведенията също масово затварят врати, намалява и покупателната способност на българина.

Според Радослав Райков единственият начин хлебопекарните да имат някаква сигурност, това е цените на електроенергията, газа, брашното и останалите суровини да се запазят непроменени, за да може и те да си направят правилните разчети на приходи и разходи. 

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Не смятам, че има нещо, което може да осуети влизането ни в еврозоната

Не смятам, че има нещо, което може да осуети влизането ни в еврозоната. Това обясни пред БНР Любомир Каримански, член на УС на БНБ. "Вече е взето финалното решение.  Предстои тежка работа , която трябва да бъде свършена до първи януари 2026 година, пък и след това. Но не би трябва да си поставяме като сериозен приоритет и цел за..

публикувано на 13.07.25 в 11:20

Протестират наематели на общински жилища в София, гневни на нова наредба

Наематели на общински жилища протестират пред Столичната община заради обсъждането на нови правила за настаняване. Ако влязат в сила новите правила за настаняване, има реална опасност те да останат на улицата. Предлага се да се въведат срочни договори до 5 години . Вносителите на текстовете от "Спаси София" са категорични, че крайно нуждаещи се,..

публикувано на 10.07.25 в 10:03
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Студенти на протест срещу повишаването на таксите за платено обучение

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" планират протест от 18.00 ч. пред сградата на СУ срещу повишените такси за платено обучение за следващата академична година. При някои такси е заложен троен ръст. Вчера на среща със студентите министър Красимир Вълчев е уверил, че Народното събрание ще..

публикувано на 09.07.25 в 07:35
Лекари специализанти на протест пред МЗ. Октомври 2019 г.

Млади лекари представят предложения за промени в специализациите

Студенти и млади лекари от инициативата "Бъдеще в България" ще представят предложения за промени в правилата за специализациите в здравеопазването у нас.  Техни представители ще участват в първото заседание на работната група към здравното министерство, която беше сформирана миналата седмица с цел изготвяне на промени в Наредбата за..

публикувано на 08.07.25 в 07:49

Официално откриване на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

Днес се открива официално 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Тя ще се проведе в централата на организацията в Париж, но с домакин България. Сесията ще продължи до 16 юли. В българската делегация са министрите на културата, на туризма и на околната среда. Страната ни трябваше да е домакин в София, но се отказа и това..

публикувано на 07.07.25 в 07:55
Димитър Вацов

Димитър Вацов: С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС

С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС на Доган . Г-н Пеевски владее доста институции и лостове за влияние, които не са публични. Стъпка по стъпка се завладяват основни институции и регулаторни органи. Силата на Пеевски се крепи върху неща, които не са видими публично, затова е много възможно да го митологизираме . Това..

публикувано на 05.07.25 в 13:56

Любомир Чакъров: Следенето на потреблението не е ново, но сега навлиза в личното ни пространство

Свалянето на приложения на мобилните телефони е често разпространена практика, когато става въпрос за отстъпки в различни търговски вериги. В този случай няма начин магазините да не знаят всичко за нас, а личните си данни даваме съвсем доброволно . Те прилежно се съхраняват за нашите гастрономически предпочитания. Но ако самият ти се сетиш..

публикувано на 03.07.25 в 13:37