Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

20 на сто увеличение на цената на хляба предвиждат от февруари в Добричко

Марияна Кукушева: Хлябът рязко покачва себестойността си

В държавата няма нито едно населено място останало без насъщния, казва Кукушева

Снимка: БГНЕС

"Доволни сме от решението на МС за подпомагане, защото всяка една помощ в този момент е изключително ценно. А ние сме представители на най-енергоемкия бранш в сферата на хранително-ввусовата промишленост", каза пред БНР Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"А сметките ни за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И не сме оптимисти, че тези цени ще се задържат или ще започнат да падат. Точно обратното. Повечето световни и европейски анализатори твърдят, че следващите две години цената на основните енергоизточници, цената на инфлацията ще продължи да се покачва", поясни още Кукушева.


"Освен тези покачвания, цената на брашното се повиши до връх, какъвто не сме имали последните 10 години. Вече 1 тон браншно за хлебопроизводителите е над 1000 лв. И всички други цени се повишиха, а трудът на хлебопекаря в себестойността на българския хляб е в рамките на 30 на сто. А желаещи хора да работят няма.

Но въпреки трудностите в държавата няма нито едно населено място останало без хляб - това се дължи на нашите усилия", посочи Кукушева.

"При нас потреблението не е спаднало. Независимо от всичко, може би защото хлябът не е просто храна, здравословна и то, но той е и носител на морални ценности и носи сигурност и чувство за дом и семейство.

На въпрос има ли в брашното от което се прави нашият хляб, титанов диоксид, Кукушева заяви:

"В производството и сладкарството в България не се ползва титатов диоксид, защото ние работим с пшеница с много добро качество - тя е златото в зърнените култери. Ние не случайно сме били житницата на Римската и Османската империя. Ние продължаваме да сеем жито, защото пшеницата вирее много добре по нашите земи.

Титанов диоксид се изролзва в северните държави, къде се сее основно ръж, затова той се добавя, за да имат вид изделията. Но тази дилема не стои пред българските хлебари и сладкари! Той не се ползва от нашите производители, ако го има на опаковката , то значи този продукт не е произведен у нас", заяви експертът.

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

"Нашите производители настояват за диференцирана ДДС ставка, като искаме тя да е 9 на сто върху всички храни, защото тя е силна антиифланционна мярка, глътка въздух за бизнеса и за повишаване на вътрешното потрбеление", посочи още Кукушева.

Какви затруднения изпитват малките фурни в Добрич, произвеждащи хляб и закуски и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини.

"Браншът в сферата на производството на хлебни и сладкарски изделия изпитва огромни затруднения, произтичащи от постоянното галопиране на цените на електроенергията, газа, както и на всички суровини, които се използват", каза Радослав Райков. Той е собственик на три хлебопекарни в Добрич и осигурява заетост за 12 човека. По думите му поредното повишаване на цената на хляба е неминуемо. 


От началото на месец февруари увеличение на цената на хляба с около 20% предвиждат и в хлебопекарна в село Стефаново, която зарежда хляб във всички села в областта, както и в градовете Добрич и Варна. Технологът там Теодора Добрева споделя, че в хлебопекарната работят 25 човека, но към този момент не се предвижда съкращаване на персонала. 

Все по-често се говори и за предстоящи фалити на по-малките фирми в бранша и най-вече на тези, които се занимават с производството само на закуски. Намалено е потреблението и заради дългото неприсъствено обучение на децата в училище, заведенията също масово затварят врати, намалява и покупателната способност на българина.

Според Радослав Райков единственият начин хлебопекарните да имат някаква сигурност, това е цените на електроенергията, газа, брашното и останалите суровини да се запазят непроменени, за да може и те да си направят правилните разчети на приходи и разходи. 

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нараства средната възраст за първо дете, но има и родилки на 13 г.

От края на миналия век до днес има с около 30% спад в раждаемостта.  Това заяви пред БНР доц. д-р Мария Юнакова - председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, по повод Европейската седмица на фертилитета и началото на националната информационна кампания "Инвитро в България". "От близо 80 хил. родени бебета..

публикувано на 06.11.25 в 12:21

Александър Ангелов: Много сме успешни в това да ни закърнеят уменията за иновации

Над 700 учители, директори, експерти и представители на институции, университети, медии и бизнес ще се съберат тази седмица в София за едно от водещите образователни събития на годината - националната конференция "Умения за иновации в образованието в ерата на изкуствения интелект". " Образованието е тема, за която не може да примрежваме поглед и..

публикувано на 06.11.25 в 10:10

Защо България e лесна мишена за руската пропаганда дори в чатботове като ChatGPT?

Подмяна на реалността чрез дезинформация и активно използване на най-новите технологии. Това е целта на най-новите методи на руската пропаганда, установява изследване по темата на Центъра за изследване на демокрацията, което показва как руската мрежа за фалшиви новини " Правда" манипулира големите езикови модели, които стоят в основата на..

публикувано на 05.11.25 в 22:03

Ще се покриват ли повече медицински изделия с пари от Здравната каса?

Чували сте за ортопедични обувки . Някой ги предпочитат за удобство, а други не могат без тях поради различни медицински проблеми. Най-често диабетиците и хората с изкривявания на стъпалото се нуждаят от тях, а в България 1/3 от хората над 60-годишна възраст са диабетици. Това означава, че нуждата от такива обувки или просто индивидуални стелки е..

публикувано на 05.11.25 в 13:28
Никола Рахнев

Гората.бг подарява половин милион дръвчета за възстановяване на опожарени гори

500 хиляди дръвчета ще бъдат предоставени на общини и горски стопанства за възстановяване на изгорели площи. Инициативата е на Гората.бг.  "Всички знаем колко много българска гора изгоря. В последните 5 години говорим за стотици хиляди декари. Моето желание е да направим каквото е необходимо там, където природата не се справя сама", обясни..

публикувано на 04.11.25 в 12:00

Бойко Василев: Нов етап на протеста в Сърбия - силна политизация

Има съществена промяна в сръбския протест от май-юни. Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев - водещ на "Панорама" по БНТ. Преди дни в Сърбия беше отбелязана една година от голямата трагедия в Нови Сад, при която загинаха 16 души заради некачествено направена козирка на гара. Протестът беше многохиляден.  Над 140 000 души са..

публикувано на 04.11.25 в 09:56

Конференция за еврозоната събира водещи фигури в света на финансите у нас

Конференцията "България на прага на еврозоната" ще събере ключови фигури в света на финансите в София.  У нас гостуват управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и еврокомисарят по икономиката Валдис Домбровскис.  В навечерието на конференцията..

публикувано на 04.11.25 в 04:42