Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Допаминов свят" - между болката и удоволствието

Снимка: Издателство „Изток - Запад“

"Диапазонът на пристрастеността вече е безкраен. Работохолизмът също е вид пристрастяване. В съвременното американско общество хората с ниско образование почти са престанали да работят, а хората с високо образование обикновено полагат два-три пъти повече усилия в сравнение с преди години и са влезли във фаза на пристрастяване, която се нарича работохолизъм. Но това разрушава личния им свят. И работохолизмът може да се превърне в сериозно негативно социално явление". 

Това каза в предаването "12+3" д-р Владимир Симов по повод книгата на д-р Анна Лембке "Допаминов свят". 

"Допаминът е универсална валута, която измерва потенциала за пристрастяване. Д-р Лембке е топнарокологът, специалистът по зависимости в САЩ. Базирана е в Станфордския университет в Калифорния. Оригиналното заглавие на книгата е "Допаминова нация". Тази книга рефлектира върху огромните проблемите в САЩ заради либералния консуматорски синдром там". 

Тази книга е за удоволствието. Както и за болката. А най-голямо внимание отделя на връзката между тях и на това защо сега повече от всякога намирането на баланс е от основно значение. Живеем във времена на безпрецедентен достъп до крайно възнаграждаващи стимули с високо отделяне на допамин: наркотици, храни, новини, хазарт, пазаруване, игри, текстови съобщения, секстинг, фейсбук, инстаграм, ютюб, туитър... огромният им брой, разнообразие и потенциал са зашеметяващи. Смартфонът е съвременната медицинска инжекция, доставяща цифров допамин по 24 часа на ден, 7 дни седмично за вечно свързаното поколение. Вследствие на това всички ние сме податливи на компулсивна свръхконсумация.

В "Допаминов свят" д-р Анна Лембке, психиатър и автор, изследва новите вълнуващи научни открития, които обясняват защо неумолимото търсене на удоволствие води до болка – и какво можем да направим по въпроса. Кондензирайки сложната невронаука в по-лесни за разбиране метафори, Лембке илюстрира, че за да постигнем удовлетворение и взаимосвързаност, трябва да поддържаме нивата на допамина под контрол. Богатият опит на авторката и житейските истории на пациентите ù правят книгата особено увлекателна. Техните приковаващи разкази за страдание и изкупление ни дават надежда, че можем да си върнем контрола върху консуматорските си навици и да преобразим живота си. Тайната е в поддържането на здравословен баланс между желанието и нуждата, а "Допаминов свят" ще ви помогне да откриете разликата. 

Д-р Симов подчерта, че книгата не просто обяснява механизмите, по които стават различните зависимости, но е "книга, добре структурирана с разказани отделни клинични случаи, в която виждаме как един пациент с тежка зависимост може да излезе от нея". 

"Книгата дава обяснения и рецепти, съвети. И една огромна надежда, че този цикъл може да бъде прекъснат, пренасочен, че човек може да намери изход". 

Интервюто с д-р Владимир Симов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън. Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование" , като обясни: "Това е породено от престиж на учебните заведения, по-модерна база, подходящи програми, дори някои по-нишови сфери,..

публикувано на 27.09.24 в 15:52

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45