Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Налбантов: Кризата в Украйна е начало на предизвикателства пред нашия регион

Снимка: БГНЕС

"Настоящата криза в Украйна е може би началото на серия от последващи предизвикателства пред сигурността на региона. След анексията на Крим от Русия ние имаме обща икономическа граница с Русия. В Черно море има неизчерпаеми енергийни ресурси и битката за тези ресурси ще бъде от ключово значение. Проблем са и отказът на серия от правителства от стратегическа комуникация с българското общество, която да постави на дневен ред партньорството с НАТО и със САЩ, и агресивната политика на Русия. Русия провокира тези действия. Виждаме двуличието на руската политика". 

Това каза пред БНР Илия Налбантов, председател на асоциация "Джордж Маршал – България", началник на кабинета на няколко министри на отбраната. 

Той посочи, че това, което прави Русия във вътрешен и в международен план - да трупа неоправдано големи количества въоръжения и техника на западната си граница, буди въпроси

"Нека не забравяме, че Русия иска да възстанови икономическото пространство на Съветския съюз, което вече е невъзможно. Нека да им следим действията". 

В предаването "12+3" Налбантов подчерта, че парламентът трябва да постигне съгласие в българското общество за защита на нашите интереси съвместно

"Мантрата "НАТО ще ни пази", за да правим отказ от инвестиране в науки и технологии, в отбранителна система и в своята икономика, в момента ни играе лоша шега и е предпоставка на територията на страната ни да бъдат разположени контингенти, които да имат превантивна роля заради агресивните намерения на Русия". 

И подчерта, че България не трябва да допуска Русия да я превърне в ничие пространство или в пространство, в което може да стреля, когато си поиска:  

"В момента го прави с хибридните си информационни и други действия на територията на страната ни, но не се знае в кой момент може да пристъпи и към използване на военна сила. Български снаряд не е падал на руска земя, но руски снаряди са обстрелвали и убивали българи. Ние трябва да бъдем готови като общество и единни да се защитим. От времето на Възраждането Русия винаги е била срещу консолидацията на българското общество. С агресивната си политика Русия е заплаха за единството на българското общество, затова трябва да вземем мерки". 

Интервюто с Илия Налбантов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Олга Керелска

Олга Керелска, ВСС: Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС

Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провеждаме този избор на т.нар. трима големи в съдебната система, като в момента не стои..

публикувано на 20.10.24 в 11:11
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември. Скринингът включва няколко кръвни..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали ферибот. Пострадалите са десетки, някои от които - сериозно, и са откарани в болници. В ход е издирвателна..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин. Според в. "Билд" арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в..

публикувано на 20.10.24 в 09:08