Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Закъснели сме за прилагане на всякакви други мерки за плащането на тока за училища, болници, общини

Антон Иванов
Снимка: Силвия Великова

"При липса на бюджети обществените организации като училища, детски градини, болници, общини, манастири и други не могат да издържат и не могат да си да плащат електрическата енергия и се налага очевидно да ограничават своето потребление", каза пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Коментарът му е във връзка с рязкото повишаване на цените на тока и енергоизточниците и за това дали е възможно такива организации да плащат ток като битови потребители, за да им намалеят сметките.

"Още в началото на този период с шокови цени на тока през октомври 2021 г. имаше предложения, които да дадат възможност тези потребители да преминат на доставки на електрическа енергия с по-ниски цени, ориентирани на базата на българския пазар. Тогава това не се прие, а се прие концепцията за компенсиране и сега вече говорим само за компенсиране и вече сме закъснели за прилагане на всякакви други мерки. А дори и тези компенсации може да закъснеят някъде, защото механизмът е труден и сложен.

Сега идват и нови проблеми с нов по-широк обхват, а компенсациите не идват веднага. Имаше една мярка по време на Covid, отлагателно плащане на сметките и да не се налагат санкции, когато сметките не могат да бъдат платени за един по-дълъг период, не както е сега. Това мисля, че може и сега да се приложи", коментира енергийния експерт.

По думите му мярката чрез компенсации е временна и много изкривена, защото не всички се нуждаят еднакво от тази мярка, а се получават от всички.

"Според нас мерките трябваше да бъдат систематични - тоест базирани на реалното разпределение на разходите в системата. Но това наше предложение не се прие. Сега ще ги влачим с години тези компенсации ще натрупаме дефицити и неразплатени сметки в системата, които дълго време ще ни тежат", каза още Иванов.

"Освен това мораториумът слага спънка на всякакви други идеи за реализация на всякакви други мерки, които да омекотят влиянието на пазара.

Ние сами се поставихме в условията да не сме изрядният пазарен играч като страна и оттук насетне всякакви мерки ще бъдат гледани под лупа и критично и аз не виждам начин да бъде допуснато да се прилагат други мерки, които малко или повече изкривяват пазара", заяви още Иванов.

"Нарушението на общия енергиен пазар в Европа има своята цена. Ние го нарушихме доста пряко...", каза още той.

"Ако държавата иска да поеме разходите на обществените организации за тока, това е социална функция на държавата, която, ако има бюджет, може да го направи, без да изкривява пазара.

Но това е друг вид компенсация, това е наливане на пари в системата за разплащане, но това не е енергетика, не е и пазарно, поясни Антон Иванов.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11