Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Общинския приют в Добрич са осиновени 121 кучета през 2021 година

НПО и доброволци помагат за намирането на дом на изоставени кучета

Снимка: Мая Щърбанова

Грижата към бездомните животни през последните години все повече се засилва. Редица неправителствени организации, доброволци и любители на четириногите ни приятели подпомагат дейността и на общините в опит да се осигурят здравни грижи, подслон, дом, храна и любов за животните. Тази тенденция се забелязва и в Добрич, където през миналата година от Общинския приют са били осиновени рекордните 121 кучета. Капацитетът на приюта е за 104 кучета, като в момента обитателите там са 90. В приюта се водят онези животни, за които има подаден сигнал, че са в лошо здравословно състояние или пък са проявили агресия към хора. Всяко животно преминава през вътрешно и външно обезпаразитяване, обстоен преглед, ваксинация и кастриране и ако се прецени, че то не би оцеляло на улицата, се оставя на грижите на служителите в приюта, останалите се връщат там, откъдето са били взети.

Снимка: Мая Щърбанова
Невероятна помощ и съдействие за цялостната дейност на Общинския приют за кучета в Добрич оказват неправителствени организации и доброволци и благодарение на общия им труд, осиновяванията и добрите грижи за животните са факт.

"Миналата година са осиновени 120 животни, 121 мисля, че бяха точно. Предната година мисля, че бяха 40, така че се вижда, че съвместната работа и съвместните действия носят добър резултат. Доброволците се ангажират с търсене на домове на животните. Освен това оказват помощ в лечението на животните, тъй като нашия бюджет специално за лечение, лекарства, за медикаменти е доста оскъден", каза за БНР д-р Михаела Тосева. 

Тя допълни, че често намират изоставени кучета в района на приюта:

"Оставяли са пред вратата. Връзват ги на оградата, носят ги в чували, доста често се случва. Имаме много изоставени животни.  Половината от тези, които са настанени в приюта са изоставени, другата половина са заловени по сигнали".  

Снимка: Мая Щърбанова
Росица Радева попада случайно в приюта в края на 2020 година и оттогава идва тук като доброволец, който да се грижи за настанените кучета, както и да търси техен постоянен дом.

"По сигнал една приятелка ми се обади, че прибрали едно куче, което е социално, дойдохме да го видим. Тосева каза, че няма нищо против да му намерим дом. Ние се обърнахме към организацията, защото в България повече ги взимат за синджир, а ние искаме да лежат по диваните. Затова се обърнахме към организацията, тя е немска организация, помага ни да намираме домове".
 
Десислава Георгиева, също доброволец в приюта, споделя, че общуването с животните за нея е много по-приятно, отколкото с хората и се чувства щастлива, когато помага на кучетата.

"Комуникацията ми с тях върви перфектно, за разлика от комуникацията ми с хората".

Илияна Ташева                           Снимка: Мая Щърбанова
Вече седем години Илияна Ташева всяка седмица е в приюта. По думите ѝ през последната година тя има все повече причини да бъде по-скоро оптимист по отношение на промяната в мисленето на хората и готовността им да бъдат съпричастни към безстопанствените животни.  

"Основното, което е в приюта, когато съм там, това е помагане в почистването, социализация, разходка на кучета, търсене на дарители".

Въпреки че сградата на Общинския приют е много стара и трудна за поддържане, засега няма възможност той да бъде преместен, но в новия бюджет ще бъдат заложени повече средства за животните, споделя директорът на приюта Християн Христов.

"Много голяма част от сградата ще бъде обновена, говоря за подовите настилки и за покривната конструкция, която цялата трябва да се демонтира и да се монтира нова с термопанели".

За съжаление, по-големият процент от осиновените животни намират своя постоянен дом в чужбина, докато българите все още сме по-скоро пасивни в това отношение и предпочитаме кученца, които се продават в зоомагазините и са породисти. А дали има разлика в любовта, с която домашните ни любимци ни даряват от това дали са породисти или не, отговорът е ясен - не, защото само те могат да обичат и да се отблагодаряват по своя си неподправен и толкова мил начин.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

В Павликени заработи общински приют за 100 бездомни кучета. Той ще приема потенциални осиновители и доброволци, които ще помагат за обгрижването и разхождането на животните.

Общински приют за безстопанствени кучета в Павликени е най-големият в област Велико Търново. Капацитетът е за 100 животни, за които са изградени 20 навеса, всеки от тях е оборудван с единични колибки, групирани в три двора. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53