Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любен Тотев: Едно механично сливане на университети няма да е полезно за никого

Сливането на държавните университети - за и против

Даниел Парушев: По-скоро такова обединение на вузове няма да има

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Сливането на държавни университети е стъпка, която беше обявена като предстояща от министъра на образованието и науката Николай Денков и предизвика реакции сред студенти и преподаватели.

"Първо ще влезем в противоречие със Закона за висшето образование. В него е описано, че волеизявлението за сливането може да става по желание на колективите, а тук усещам, че се подготвя нещо друго, смятам, че това няма да бъде правилно", коментира в "Хоризонт до обед" проф. Любен Тотев, бивш председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България /два мандата/, бивш ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

"Кое налага да остават от 38 на 16 университета - така, както чета по медиите, че иска акад. Денков. Защо се иска?

По мое мнение, нещо, което работи, не трябва да се пипа. Последните години висшето образование, има порядки и ред, всеки университет има вече десетки години традиции.

Едно механично сливане на университети няма да е полезно за никого. И не се казва какво точно и как се сливат? Чак на 22 февруари ще има Съвет на ректорите - навремето ние свиквахме извънредни съвети в рамките на няколко дни и се успокояваше обстановката", каза още проф.Тотев.

По думите му университе са достатъчни за България като брой на базата на броя на населението. Но все пак е необходимо широко обществено обсъждане по темата, смята проф. Тотев.
Даниел Парушев
"Според мен по-скоро такова обединение няма да има, макар че, има такава тема в публичното простраство, но това не е потвърдено от министъра на образованието", заяви пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

"Акад. Денков е много сериозен човек и ако има такава идея - от 32 университе да останат 16 - това е много важна тема, която не може да се прокара без обсъждане. Дори ако се стигне до такова решение, то трябва да мине през обсъждане и в Народното събрание за всеки един университет. Не мога  да си представя как депутатите от различните региони ще искат такова обединение...

На 22 февруари ще трябва да чуем Съвета на ректорите,  но ние на 19 февруари също имаме общо събрание на студентските съвети. Това, което сега обсъждаме с колегите, те са по-скоро против, именно да не се загуби тази амтономност

Но първо трябва да види идеята на министъра на образованието. Иначе в страгетията е залегнало обединение, но там са посочени три варианта:

- общи програми между висшите училища, когато студентът получава диплома от повече от един ВУЗ

- европейски мрежи

- алианси и конфедерации, консоруциуми или други по-трайни обединения с цел споделяне на ресурси на университети, които са в един район

Онлайн образованието ни досега, ако продължим така, това ще е пагубно за нас. Почти 80 на сто то ВУЗ-вете продължават да са в онлайн среда - ако така завършим и така учебната година, плодовете на тона ще се берат след години.

Това е пагубно за нас и ние настояваме да отпадне незабавно", заяви категорично Парушев.

"Никъде в света не е така, и ще ви кажа защо . Защото според мен,  образованието не е национален приоритет - защото тук приоритет са заведенията, туризма, дискотеките, баровете, но висшето образование на стои на дневен ред. Министър Денков знае нашето мнение, но МЗ със своя заповед казва, че висшите училища преустановяват своите занятия, ако имат само зелен сертификат.

Но как при над 10 000 студенти ще е приложим зелен сертификат? Около 30 на сто са ваксинираните студенти, да нисък е процентът, най-изрядни са в Медицинския университет.

Големият проблем са преподавателите - те казват, че няма да се върнат присъствено, докато не отмине пандемията, защото се страхуват от заразата", каза още Парушев.

По думите му потърпевщи са инженерните специалности, по изкуствата, строителните висши училища.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50