Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери в Разложко готвят протести, продаващите на външни пазари - не се оплакват

Ива и Георги Рашкови в семейната им ферма в Якоруда
Снимка: Кети Тренчева

Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по земеделие поискаха организации на животновъдите у нас. В декларацията, изпратена и до медиите, те поставят шест искания – двойно увеличение на бюджета в сектора, незабавно компенсиране на последствията от Covid-19, субсидии заради поскъпването на енергоносители, торове, фуражи, активиране на мярката "Де минимис", защитни механизми за българското производство и цените на пазара. 

Някои фермери в Разложко са на ръба на оцеляването. Високите цени на всичко, по думите им, и почти замръзналият пазар у нас за агнешко и ярешко месо, принуждават много от тях да ликвидират стадата си или да ги продадат на безценица. Повечето се готвят за протести. Сред тях е и Радослав Тодев:

"Към днешна дата няма търсене и все още са старите цени - 6 лева е изкупната цена на живо тегло за агнетата. При положение, че фуражът миналата година беше 16 лева за кило, а сега е 26-27 лева. ... Разходите са двойни. Все още няма помощ от държавата, а помощта ни е необходима сега - зимата".

Дали тази истина е валидна за всички? Оказа се - не. Животновъдите, които са ориентирани към външни пазари, също имат проблеми, но не се оплакват.

Елитната порода

Една от най-елитните кравеферми в района е на Георги и Ива Рашкови от Якоруда. Преди девет години те решават да се посветят на отглеждането на най-търсената и скъпа в света порода месодайна порода - „Лимузин“. Много усилия и трудни моменти стоят скрити зад успешното начинание. Днес във фермата се отглеждат 200 крави-майки. Телетата се изнасят директно за Гърция и Турция.

Как семейство Рашкови коментират декларацията на животновъдните организации и исканията им към държавата за спасяване на сектора и защо няма да участват в евентуални протести:

"В България всеки се жали, всеки иска, а не дава нищо от себе си, за да се промени нещо. Не се оплаквам. ... Проблемът е, че има много ушни марки в чантата и това няма да спре".

Рашков посочи, че продават месото за 2,70 евро за живо тегло. Като добавим и периода за угояване и пътя до месните щандове, качественото телешко месо „Лимузин“ стига между 15 и 20 евро - цена, която българският пазар не може да понесе. Тази гарантирана пазарна ниша помага на семейство Рашкови от Якоруда да понесат по-леко трусовете от ценовия шок. Не че не го усещат:

"Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за килограм, царевица, а сега е 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме друг избор".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54