Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно недоволство заради транссексуалните модели, пресъздадени в картините на Майстора

| обновено на 08.02.22 в 15:45
Картина на Владимир Димитров- Майстора "Момиче с гергини"
Снимка: archives.bnr.bg

В кюстендилското с. Шишковци, където около 30 години е живял и рисувал художникът Владимир Димитров - Майстора, изпращат писмо до министър-председателя Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов с категоричната молба да спрат считаната от цяло Кюстендилско за посегателство и гавра с художника, "фотографска изложба, която представя част от творбите на Майстора с лица на хора, които са си сменили пола, транссексуални са“. Това съобщи за БНР кметът на Шишковци Илияна Петрова.

В селото са категорични, че ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София, то селото се вдига на протести.

"Ние сме потресени! Просто имам обаждания от хора, които са излезли от село Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто обстановката е уникална... Утре ще пуснем писмата на сайта на Министерския съвет. Отворени писма сме написали, в които ги молим за съдействие, да не се случва всичко това. Преди малко публикувах в групата на Шишковци снимка на моя баба, картина на моя баба и не искам тя да бъде подменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци... Това е голям удар за Шишковци", каза Илияна Петрова.
"Протестна подписка срещу готвената изложба върви и в Кюстендил, а местният ОбС готви специална протестна декларация", каза председателят Иван Андонов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии...

публикувано на 08.05.24 в 19:03
Си Цзинпин и Александар Вучич

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария.  "Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия Двамата лидери са подписали съвместно..

публикувано на 08.05.24 в 18:53
Снимката е илюстративна.

Агенцията по храните затвори обект за продажба на месо в Ботевград

Агенцията по храните затвори обект за продажба на прясно месо в Ботевград. Причините за наложената санкция са лоши хигиенни условия и неспазване на изискванията за предоставяне на коректна информация на потребителите за предлаганите продукти. Експертите на агенцията припомнят, че при констатиране на нарушения гражданите могат незабавно да подадат..

публикувано на 08.05.24 в 18:46

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната в отговор на злонамерена дейност от Русия на територията на Обединеното кралство и Европа. В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в..

публикувано на 08.05.24 в 18:42
Балотаж на президетски избори в РС Македония

17 партии и коалиции се борят за влизане в парламента на РС Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Република Северна Македония. На балотаж за държавен глава се явяват кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите.  17 партии и коалиции се борят за доверието на избирателите в парламентарния вот. Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 08.05.24 в 18:38

Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи

90% от неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС ще отидат за военна подкрепа за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, а останалите 10% - в бюджета на Механизма за Украйна, тоест за помощ извън отбраната. Споразумение за това постигнаха постоянните представители на страните членки...

публикувано на 08.05.24 в 18:38