Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иреен Вюст и Келд Нойс на стената на славата в апартамента им в Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иреен Вюст взе своя шести златен олимпийски медал вчера при петото си участие в зимни олимпийски игри, а днес съквартирантът й в олимпийското селце - Келд Нойс също се окичи със златото на дистанцията от 1500 метра. И двамата спечелиха олимпийските си титли, записвайки и олимпийски рекорд (той, финиширайки с време 1.43,21минути и тя с 1.53,28 минути), и двамата го направиха в "кралската" дисциплина на бързото пързаляне с кънки на дълга писта, и двамата под ръководството на даващия най-много свобода на своите състезатели треньор в Нидерландия - Херард ван Велде, който също е олимпийски шампион от Солт Лейк Сити през 2002 година, но в спринта на 1000 метра. 

Вюст вчера остави без думи своя 50-годишен наставник и помощника му Мишел Мулдър, който пък е олимпийски шампион на 500 метра от игрите в Сочи през 2014 година. Иреен, както и Келд Нойс поеха риск, когато преди почти 2 години смениха отборите си. Това се отнася в особено голяма степен за Нойс, който до момента трупаше успех след успех под ръководството на Як Ори. Тогава Нойс, който до момента бе двукратен олимпийски шампион (на 1000 и 1500 метра), многократен световен шампион и притежател на световния рекорд на дистанцията от 1500 метра, момчето, което “Ред Бул” намира за толкова специално, че вече години наред “му дава крила”, официално стана състезател на “Рехъборх” или отборът, който досега винаги е бил в ролята на най-големия конкурент на Нойс на територията на Нидерландия. И думите му по този повод бяха: “Не искам един ден да съжалявам, че не съм се възползвал от шансовете в живота”. 

Иреен Вюст и Келд Нойс засега са единствените нидерландци защитили олимпийските си титли от Пьончанг преди 4 години. Иреен има и още една такава на същата дистанция от игрите в Ванкувър през 2010 година. Останалите й олимпийски титли в индивидуалното кънки бягане са на 3000-метровата дистанция, където 35-годишната ветеранка в нидерландския олимпийски отбор печели в Торино през 2006 година и в Сочи през 2014 година. В Сочи тя печели и злато в отборното преследване.

Ако трябва да се анализира и пързалянето на Вюст, и Нойс вчера и днес, то определено има много сходства. В обобщение от олимпийския шампион на 1500 от игрите във Ванкувър през 2010 година - Марк Таутърт, карането на двамата просто граничи с перфектността.


Келд Нойс днес, по примера на Вюст, излъчваше спокойствие и сигурност преди началото на надпреварата. Той потегли чудесно от старта, почти веднага след стартовия спринт постави ръцете си на гърба, което технически и тактически е много правилно. При първата размяна на коридорите Келд се възползва чудесно от възможността да покара стотина метра зад гърба на съперника си и носител на бронзовия медал - Ким Мин-Сеок. След това Нойс просто продължи да кара на максимум, като единствената права, на която не държеше ръцете си на гърба, беше тази преди последния завой, което вероятно той направи с цел да набере още скорост преди мускулите му да са изразходвали всичките си сили. 

Магически дни за нидерландското кънки бягане са последните два дни от олимпийските игри в Пекин. За мен също са специални, защото отчасти се чувствам съпричастна към победите на Келд Нойс, когото подкрепям вече с години в добри и лоши времена. Дори се надявам, че "лунната стъпка" изпълнена от него на леда по време на загрявката преди състезанието днес бе, за да ми покаже, че е прочел съобщението, което му бях изпратила 2 часа преди старта. А то включваше за вдъхновение един видео клипа на Ванила Айс ("Айс, айс бейби") и следните думи:  "И ти можеш да завладееш Националния леден овал на Китай днес, както Ванила Айс винаги владее сцената. Успех, айс, айс Кйелд!

А, ако се интересувате и какво е написано на стената на славата в апартамента на Келд и Иреен в Пекин, то засега е това: "ИРЕЕН КРАЛИЦАТА ♡, ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА ♡" (това от Кйелд Наус) "Велика си! Ти си легенда. Ти си най-голямата на всички времена." (от Фемка Кок)


Очаква се по-късно днес да се появят и нови послания, този път в чест на Келд Нойс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирин и Хебър запазиха интригата

Пирин направи равенство 0:0 с гостуващия Хебър в мач от 34-ия кръг от Първа лига. След близо 18 минути игра Йоан Н'зи напредна и стреля, но вратарят Максим Ковальов изби топката без особени проблеми. До края на първата част двата отбора продължиха да действат предпазливо и не се стигна до никакви други възможности за гол. В 58-ата минута Йоан Н'зи..

публикувано на 21.05.24 в 23:01
Йордан Александров

Йордан Александров: Ако си изиграя съчетанията имам шанс за финал

13 състезатели ще представят България на световната купа поспортна гимнастика., която ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Отличията ще си оспорват над 130 състезатели от рекординет 37 държави. Бъгария при жените ще бъде водена от европейската вицешампионка Валентина Георгиева, а при мъжете от опитния Йорда..

публикувано на 21.05.24 в 21:14
Лесен успех за треньора на Локомотив Краси Балъков.

Локомотив (София) остава в елита

Локомотив София победи с 3:0 като гост Берое и си осигури участие в Първа лига и през следващия сезон. Столичани със сигурност ще завършат сезона rизвън последните 3 места, след като вече имат актив от 36 точки. Столичани бяха много по-активни и поведоха в резултата след само четвърт час игра чрез Кевин Маи. Енцо Еспиноса подаде неточно от тъч към Хуан..

публикувано на 21.05.24 в 20:48

Пореден успех за Тадей Погачар на Джирото

Лошото време съкрати почти наполовина 16-ия етап от Обиколката на Италия, но това не попречи по никакъв начин на лидера в генералното класиране Тадей Погачар да запише още една етапна победа, информира БТА. Словенецът, който кара за тима на Обединените арабски емирства, измина 118,4 километра от Лаас до Санта Кристина Валгардена за 2 часа, 49 минути и..

публикувано на 21.05.24 в 19:00
Елиза Чолакова

16-годишната Елиза Чолакова с амбиции за титла от СК по прескачане на препятствия

Световна купа по конен спорт с награден фонд 100 000 лева ще се проведе от четвъртък до неделя на конната база „ Фригопан“, село Царацово, до Пловдив. Надпреварата по прескачане на препятствия – две звезди, е квалификация за Олимпиадата в Париж. Турнирът е за деца, юноши, девойки , мъже и жени, като участие ще вземат близо 120 ездачи от..

публикувано на 21.05.24 в 18:44

Ботев (Враца) спечели ценна точка в Търново

Етър и Ботев (Враца) завършиха наравно 1:1 в мач от 34-ия кръг на Първа лига. На стадион „Ивайло“ във Велико Търново гостите откриха чрез Диого Барбоса в 21-та минута, но в края на първото полувреме „болярите“, които вече изпаднаха от елита, възстановиха паритета чрез Дидис Лутумба-Пита.  До края на срещата домакините бяха по-настъпателни, но врачани..

публикувано на 21.05.24 в 18:35

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08