Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Марин Гергов: С отпадането на инженеринга при публичните обекти ще намалеят корупцинните практики

Милана Кривачка: Смятам, че от първи до трети лот договорите не са нищожни, но другите трябва да бъдат спрени

Снимка: БГНЕС

Ще бъдат ли обявени за нищожни обществените поръчки "инхаус" за изграждането на отсечки от магистрала "Хемус", които са без разрешение за строеж и трябва ли да отпадне инженерингът при строителството на големи публични сгради и обекти?

Браншови организации в строителството искат радикална промяна на законодателството - инженерингът да бъде изключен при големите публични сгради и обекти, а административните процедури да бъдат облекчени, настояват от КИИП и КАБ.

Категорично против инженеринга в строителството се обявиха от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), според които то няма място в държавни и обществени поръчки.

"Искаме отпадане при публичните обекти, защото би могло да се получи нелоялна конкуренция, да се прави някакав по-евтин проект, който няма да издържи във времето", каза за БНР инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите.

„Включително в закона е записано, че едно и също лице не може да бъде проектант и строител, т.е. в момента законът не се спазва. Ще отстояваме твърдо тази позиция и ако нямаме разбирателство в Координационния съвет, ще работим по тази тема отделно, тъй като за нас тя е важна“, коментира още инж. Гергов, председател на КИИП.

Инж. Гергов каза още, че с отпадането ще намалеят и корупционните практики и общественият интерес ще бъде по-добре защитен. По думите ме все пак има и риск тази промяна да доведе до по- бавно избиране на проекта, бавене в съсдебни процедури...

"Исканата промяна в Закона за обществените поръчки за отпадане на инженеринга  - това предложение е свързано, защото са забелязани много корупцинни практики в тази сфера и изкривяване на процеса на строителство", коментира темата в "Хоризонт до обед" адвокат Милана Кривачка, държавен експерт в Дирекция "Правна" на Министерския съвет в продължение на 10 години, занимавала се е с обществените поръчки и законодателството в тази област, сега адвокат, била е съветник на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

По думите и инженерингът е необходим в дадени случаи. Затова от предишното ръководство на МРРБ от екипа на министър Комитова са предоложили текстове точно кога трябва да се използва инженеринга:

"Той е необходим, когато трябва да се изграждат обекти със специфична технология, когато самият проектант трябва да е и строител, също когато се изграждат национални обекти или такива в изключително кратки срокове", поясни още инж. Кривачка.

Инж. Кривачка коментира също как трябва да продължи строителството на автомагистрала "Хемус":

"Инхаус" процедурите също са правен механизъм, разписан в директивата и който добре работи в целия Европйски съюз и е ефикасен. Но в България обаче придобива неприятни изражения.

Договорите, които АПИ е сключило с "Автомагистрали" формално отговарят на изискванията на закона.

"Инхаус" процедурите формално са отговаряли на изискванията на закона, така че според мен договорите не са нищожни.

Но нищожни са договорите, които "Автомагистрали" след това е възложила на подизпълнители, защото противоречи на закона. Защото "Автомагистрали" като публично-правна организация са били длъжни да превъзлагат по реда на Закона за обществените поръчки, а те не са го направили.

Така че, във връзка с магистрала " Хемус" смятам, че от първи до трети лот договорите не са нищожни.

За другите, които са от 4 - ти лот , които все още нямат разрешение за строеж, най-правилното е да се обяват за нищожни. Защото за тях няма строително разрешение, няма одобрени проекти, няма одобрено трасе и

евентуалното строителство би могло да почне чак след две години. И затова трябва да бъдат обявени за нищожни. Държавата няма да плаща неустойки, защото нищо не е построено", смята още инж. Кривачка.

"Всяка страна трябва да върне това, което е получила и така фирмите изпълнители трябва да върнат авансите", посочи още тя.


Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс". Очаква се днес българските и украинските духовници да отслужат заедно божествена литургия в..

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес..

публикувано на 19.05.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57