Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кристина Адамс Уолдорф: Ваксините срещу Covid-19 са безопасни при бременни и кърмещи жени

Няма научни или медицински данни, че ваксинацията причинява стерилитет

Д-р Кристина Адамс Уолдорф
Снимка: личен архив

„Не сме установили каквито и да било проблеми с бременността, с плода или с новороденото след слагане на ваксина срещу Covid-19. Това, което открихме, е, че болестта Covid-19 води до ужасен изход при някои бременни жени, включително се налага да бъдат хоспитализирани, да бъдат полагани грижи за тях в интензивно отделение. В САЩ имаше бременни жени, които починаха. В други случаи медицински специалисти трябваше да изродят жената много рано, за да ѝ помогнат да диша. Причината е, че бременността прави дишането малко по-трудно и когато животът на жената е в опасност, екипът препоръчва раждане чрез Цезарово сечение, за да бъде предоставен възможно най-голям шанс родилката да оживее. В някои случаи това доведе до смърт при новороденото, защото бебето беше родено прекалено преждевременно. Съкрушително е да гледаме как все още толкова много жени в САЩ и по света не са получили правилната информация и не са се ваксинирали, защото се притесняват, че нещо може да се случи по време на бременността им“, каза за БНР д-р Кристина Адамс Уолдорф, професор по акушерство и гинекология и хоноруван професор по глобално здраве в Медицинския факултет на Университета Вашингтон, както и председател на Отдела за изследване на акушерството и на биологията на майката и плода към Националните институти по здравеопазване на САЩ.

По думите ѝ няма никакви научна или медицинска информация за това, че ваксинацията срещу Covid-19 причинява проблеми с алергии у майката или плода. По отношение на автоимунните заболявания – това е много интересен въпрос.

"Някои изследвания показаха, че всъщност т.нар. дълъг Covid при хората, които са прекарали Covid-19, може да е на основата на автоимунно заболяване. По същество болестта Covid-19 може да предизвиква автоимунни реакции, но не сме виждали подобно нещо с ваксините. Ваксините създават много специфичен и съобразен имунен отговор конкретно за взаимодействието между вируса и клетките. Това, което наричаме шипов протеин на вируса, пасва както ключ в ключалка спрямо рецепторите на клетката. Ваксината не предизвиква автоимунен отговор. Това обаче изглежда се случва при някои хора, които са прекарали болестта.

В ранните изпитвания, когато жени се записваха да получат ваксината срещу Covid-19, фармацевтичните компании им казаха: „Моля, не забременявайте!“. Но това така или иначе се случи. Стотици жени забременяха, след като ваксините срещу Covid-19 станаха общодостъпни, има хиляди жени, които забременяха, след като си сложиха ваксина. Няма научни или медицински данни, че ваксинацията причинява стерилитет. Това е просто странен мит.

Както аз, така и много други акушер-гинеколози и учени бяхме много разгневени, че бременните и кърмещите жени не бяха включени в ранните изпитвания. Това създаде идеята, че ваксинацията може да е вредна за бременността просто заради факта, че изключиха бременните и кърмачките. Дори сега, когато имаме непреодолимо количество данни относно ваксините против Covid-19, за безопасността при бременността, при кърмене, за ползите за бебето от това, че не е било изложено на Covid-19, докато е било в утробата, за предимствата от получаването на някои антитела по време на феталното развитие, както и чрез кърмата, трябва да се върнем и да попитаме: „Защо не бяха включени?“, а не бяха част от изпитванията, защото това е традицията при подобни процедури".

Според нея бременните жени трябва да бъдат предпазвани чрез включването им в изпитванията, а не чрез изключването им.

"Заради изключването им сега трябва да се борим с много дезинформация. Преди време в изпитванията не са включвали жени и деца. Клиничните тестове в САЩ са били само с бели мъже. След това е настъпило осъзнаването, че има толкова много различия при сърдечните заболявания, диабета и други заболявания както между мъжете и жените, така и при децата и между различните етнически групи и раси. Има голямо подобрение. Американските Национални институти по здравеопазване вече изискват клиничните изпитвания да включват жени, деца, както и хора от много различни раси и етноси. Това равенство обаче все още не е достигнало до бременните жени и е огромен проблем, с който се борим в момента.

Всички нива за спонтанен аборт, мъртво раждане, родилни дефекти са абсолютно същите като тези, които бихме очаквали от която и да било бременна жена, която не е била ваксинирана. На този етап, имайки предвид всички рискове, за които знаем за Covid-19 по време на бременността, би било безотговорно и неетично, който и да било да казва, че дадена жена не трябва да се ваксинира.

Платформата, която използваха за тези ваксини, конкретно за „Пфайзер“ и „Модерна“ е базирана на информационна РНК. Нямаме опит от само шест месеца, година или две с този тип технология. Използвали сме я в изпитвания и експерименти десетилетия наред. Това е причината тя да можеше да бъде използвана толкова бързо за създаването на нова ваксина, както това стана срещу Covid-19.

По отношение на страничните ефекти след ваксинация те всички настъпват доста бързо. Ако разгледаме всички ваксини, които познаваме - тези срещу полиомиелит, тетанус, грип, морбили, варицела, хепатит Б, то ако има странични ефекти, те се проявяват до 6 седмици. Не ставаме свидетели на странични ефекти, за които вече да не е било съобщено. Има само изключително рядкото усложнение с образуване на тромби при „Джонсън и Джонсън“.

Мисля, че много хора смятат, че защитават бременните жени, като им отказват ваксината или им препоръчват да не си я слагат, защото смятат, че изборът е между това да се ваксинираш с някакъв потенциален риск и това да не се ваксинираш. Изборът, пред който сме изправени, при положение, че коронавирусът продължава да се разпространява вече години наред и тази пандемия е факт, е между това да се ваксинираме или да се заразим. Хората, които не са ваксинирани, не могат да останат изолирани по домовете си с години. С варианта „Омикрон“ вероятно ще отнеме много малко време хората, които не са се ваксинирали, да бъдат изложени на вируса. В този случай поемате всички рискове и опасности от дълъг Covid-19, тежко протичане на болестта, хоспитализиране, лечение в интензивно отделение, както и смърт.

Ако някой казва да не се ваксинирате, докато сте бременна или кърмите, питайте го колко изследвания е видял, дали е почерпил информацията си от социалните мрежи, колко е проучвал въпроса.

Мисля, че трябва да работим заедно много по-добре, за да предадем по начин, който е разбираем за хората, колко много научни изследвания сме направили, колко много отлични доказателства имаме, че ваксините срещу Covid-19 са безопасни при бременни и кърмещи жени.

Мисля, че понякога начинът, по който тази информация бива съобщена от научни или медицински организации, не е такъв, че обществото да я разбере. Тя е абсолютно разбираема за научните и здравни специалисти, но хората, които не са част от здравната или научна общност, като аз самата имам много такива примери в моето семейство, разглеждат тези препоръки и за тях не е ясно какво да правят. Затова основахме кампанията и сайта „Една ваксина – два живота“, за да опитаме да направим информацията малко по-достъпна за хората, включително за тези, които четат новини от социалните медии, а те не са никак малко.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33