Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рада Бонева помага на националните отбори по природни науки

В нейния блог thriftsheep.com са публикуваи статии за предимството да се носят дрехи втора употреба

Рада Бонева
Снимка: личен архив

От седем години Рада Бонева е част от неправителствена организация, която помага на националните отбори по природни науки:

„Олимпиадите в науката са като олимпиадите в спорта и хем имат нещо общо, хем нямат нищо общо“, каза за БНР Рада Бонева.

Олимпиадите по природни науки се провеждат всяка година, а олимпиадите в сферата на спорта се провеждат на всеки четири години.

„Националните отбори се избират вследствие на целогодишни подготовки. Всяка година отборите са различни. За всяка наука бройките на хората са различни“, заяви Бонева за предаването "Нощен хоризонт".

Тя е автор на подкаста Радини Вълнения, който можете да намерите на нейния блог  - thriftsheep.com

Тя призна, че си купува дрехи втора употреба:

„Не всичко, което е в магазините за дрехи втора употреба са парцали … Можеш да откриеш стойностни неща от качествени материали. Една от основните причини е, че тези дрехи пристигат от държави с много висок стандарт на живот и дрехите, които стигат не са носени дълго време и вече са на издишване, а или са носени малко или са отпаднали от колекции с етикети и особено, ако идват от места с по-богати квартали се оказва, че са в много добро състояние, много естествени материали и можеш да се сдобиеш с нещо различно на достъпна цена, което не е малък фактор“, допълни за "Хоризонт“ Рада Бонева.

Рада Бонева      Снимка: личен архив

Преди няколко години тя е попаднала в склад за дрехи втора употреба.

60% от тази стока бива рециклирана, 40% отива за продажби – дали, защото дрехите не са годни или се дават за парцали в сервизи. Различни казуси има. Най-високото качество е за магазини онлайн“.

Рада Бонева                       Снимка: личен архив

Дрехите втора употреба с високо качество се продават в онлайн магазин. Някои от дрехите втора употреба се даряват на най-бедните хора в света. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05