Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаури от The Rasmus пред БНР: Важно е да обичаме себе си, групата е животът ми

Близкото бъдеще пред бандата - Евровизия, турне и книга

@lauriylonenofficial"Много е важно да има химия между хората в една група. Бандата ни е като един свещен съюз. Винаги сме заедно, знаем тайните си, това е повече от приятелство. Братство е. Бандата е целият ми живот. Моят топ приоритет". 

Това сподели в специално интервю за БНР Лаури Юльонен от популярната финландска рок група The Rasmus. Той е вокалист и създател на бандата. 

"Важно е да обичаме себе си и да правим онези неща, които ни карат да се чувстваме щастливи. Това са първите стъпки". 

The Rasmus достигат до световната слава с хита In the shadows. Преди почти 20 години. До момента The Rasmus са продали над 5 милиона албума. In the shadows влиза в Топ 10 класациите по целия свят. Следват No fear, Livin' in a World Without You, Sail Away, October and April. В края на февруари групата триумфира във финландската селекция за музикалната надпревара за Евровизия и стана ясно, че ще се завърнат ударно с песента Jezebel. В момента се пише книга за групата, а Лаури сподели, че се готвят и за турне. Вече са ясни първите дати и места. България обаче не фигурира в тях. Засега. 

Jezebel – за всички силни жени и мъже

"Идеята за песента дойде миналото лято. Обадих се на моя приятел Дезмънд Чайлд, много известен композитор и продуцент. Човекът зад големи хитове през годините като Poison на Алис Купър и I was made for loving you на KISS. Работихме по песента в Гърция. Написахме я много спонтанно. За три часа", разказа Лаури в предаването "Нощен Хоризонт". Идопълва: 

"Имах ясна визия какво точно искам. Дезмънд е страхотен човек, един от най-добрите композитори на нашето време. Беше лесно да се сработим. Тази песен се появи много естествено, а това винаги е добър знак. Бяхме много щастливи от крайния резултат. Идеята да пратим песента за предварителната селекция за Евровизия също много ни хареса. Решихме да опитаме да достигнем с тази песен до Италия, за да представим Финландия. Това ни даде много сила, воля да се борим. Страхотно е. Бяха много скучни и тежки две години. Борихме се с Covid. Нямахме никакви концерти. Искахме нещо да ни провокира, да ни развълнува. Този нов връх, който се стремим да покорим, е първото нещо, за което мисля сутрин и последното, преди да заспя". 

 
С 310 точки The Rasmus и Jezebel спечелиха финландската селекция и ще представят страната си на Евровизия. Финландия попадна и в Топ 10 на основния конкурс, засега само при букмейкърите. 

"Jezebel е посветена на всички силни жени и мъже. Всеки, който е независим, непокорен, безстрашен, оригинален. Песента е за всички хора, които не се страхуват да бъдат себе си. Важно е да не мислиш за това, което хората говорят или очакват от теб. Трябва да се наслаждаваш на живота. Ако се чувстваш добре в собствената си кожа, хората около теб също ще се чувстват така. Важно е да обичаме себе си и да правим онези неща, които ни карат да се чувстваме щастливи. Това са първите стъпки".

Евровизия – времето на музикантите

"Мисля, че концепцията на Евровизия е много красива. Конкурсът е създаден, за да обедини държавите след Втората световна война. Прекрасна идея. Освен това винаги съм завиждал на спортистите, те са постоянно в новините с постижения. Спорт, спорт, спорт. Евровизия е времето на музикантите. Избираме най-добрите артисти от всяка страна в Европа и ги пращаме да се състезават. В една много дружелюбна среда. Евровизия е много позитивно състезание. Има нещо много забавно в него. Много цветно. Носи добро настроение. Нещо, от което хората наистина имат нужда във време като сегашното". 

Преди да кандидатства за музикалния конкурс, групата се сдобива с нов член. 

Емпу – ново начало за The Rasmus

"Емилия, или Емпу, стана част от нас, след като Паули, китаристът ни, реши да напусне бандата след 28 години съвместна работа. Беше много тъжен момент за нас. Много скоро след това обаче стана ясно, че ще продължим да работим дори и при тези условия. Беше ясно, че искаме да продължим и много бързо се сетих за Емилия. Тя е доста популярна във Финландия. Свирила е в различни банди. Започнала е да свири на китара петгодишна. Учеше в същото училище като нас, когато бяхме деца. Не я познавах тогава лично, но знаех коя е. Помислих си – еха, ако можем да я спечелим на наша страна, ще бъде страхотно. Тя е толкова различна, толкова талантлива. Тя е онази инжекция, от която имахме нужда като група, за да бъдем възродени. Усещам го като ново начало за The Rasmus.

Разбира се, тя е страхотна китаристка. Тя се адаптира и към хумора ни. Една от нас е. Днес, когато даваме интервюта и имаме репетиции, свирим стари песни. Тя има много работа, трябва да научи всичките ни 200 песни. Да общуваш с нея е много естествено. Сякаш винаги съм я познавал. Тя ми е като малка сестра".  

Отново в България? Защо не!

"Иска ми се да можем да дойдем до България. Много е възможно да успеем. Това са само първите дати, които представяме. Ще бъдат през октомври и ноември. Планираме и събития през лятото на различни фестивали. Почти невъзможно е да се организира концерт в днешни дни. Заради Covid, а и не само. Турнето ще продължи и след вече обявените дати. Ще продължи и през 2023 г. Надявам се, че ще стигнем и до България. Били сме там само веднъж.

Концертът ни в България беше в София. Случи се нещо много смешно. Момиче от публиката скочи на сцената. Нашият мениджър веднага реагира, но преди да свали момичето от сцената, което беше с много високи токчета, то стъпи върху крака му. Заболя го много заради острото токче. Това е първият ми спомен от България, много забавна случка. Винаги е вълнуващо, когато нещо неподозирано се случи по време на концерт. Мисля, че това са най-добрите спомени, дори и за феновете. Ако на нас ни е трудно, ако грешим, ако аз си забравя текста, е забавно за слушащия, защото се случва нещо непланирано. Това са моментите, които остават в съзнанието ти най-ярко". 

Всичко е музика 

"Понякога се връщам и слушам изпълнителите, които обичах като по-млад. Смятам обаче, че е важно да се ослушваме и за новата музика около нас. Мисля, че онлайн платформите и радиото са много добро средство за това. Можеш да си много приятно изненадан от нещо ново, което чуеш там. Нямам претенции към жанра, може да е поп песен, рок песен, дори и класика, която може да ме вдъхнови музикално. Винаги съм харесвал различни стилове. Харесвам хип хоп, рок. За мен всичко е музика".


Началото

През 2003 година песента In the shadows изстрелва Лаури и компания по върховете на музикалните класации. Следват концерти по цял свят, международни интервюта, шумни купони. 

"Когато се появи In the shadows, всичко започна да се случва много бързо. Бандата ни стана известна в цял свят. Ние сме заедно от 1994 г. Имахме вече стабилна основа. Вече бяхме започнали да работим здраво, да имаме различни концерти. Когато големият успех най-накрая дойде, беше лесно да се справим с него. Имахме повече уважение към признанието, което получавахме по цял свят. Чувствах, че след всички тези години работа най-накрая сме постигнали нещо заедно. Имаше го, разбира се, и времето, в което се чувствахме като рок звезди. Бяхме млади и искахме да празнуваме. Най-важното за нас беше къде е партито тази нощ. В същия момент си казвахме: "О, трябва да се качваме на сцената? Добре! Нека приключваме бързо и да отиваме към партито". 

October and April е една от най-красивите песни на групата. В нея се включва и Анет Олсон, една от вокалистките Nightwish.

Финландски феномен

"Бях точно в тази стая, когато написах песента October and April. Беше около 2005 година. Преди почти 20 години. За мен тази песен беше почти като приспивна детска песен. Тази мелодия бях чувал в главата си хиляди пъти, но не знаех от коя песен е. Казах си – "е, звучи като красива песен", след което добавих мрачния текст към нея. Получи се чудесна комбинация – октомври срещу април. След това ми хрумна, че може да е дует и се свързах с Анет, която по това време беше вокалист на Nightwish. Тя се оказа голям фен на The Rasmus и веднага се съгласи. Беше много интересно да работим заедно с друг финландски артист. Nightwish, The Rasmus, Apocaliptyca сме финландски банди и бяхме много известни по това време. Случваше се финландски феномен. Беше много приятно да направим и нещо заедно".

Лаури признава, че работата с Apocaliptyca също е оставила добри впечатления в него.

"Това е още една спонтанна идея. Имах една песен в главата си, помислих колко красиво би звучала музиката на чело в нея. Работех по едно демо в този момент. Помислих си - защо да не звънна на Ейко от Apocaliptyca и да го попитам дали ще са заинтересовани да изпълнят и напишат песента с нас. Веднага се сработихме. Изпратих им работната версия и те ми пратиха своите предложения за нея няколко дни след това. Беше много приятна колаборация. Те са фантастична банда. Винаги е хубаво да работиш с други финландски артисти". 

Рецепта за успех

"Мисля, че най-важна е химията между хората. Това, че се забавлявате. Че се чувствате сигурни. Почти като връзка е. Трябва да се чувстваш добре в нея. Трябва да си свободен, да можеш да говориш за чувствата си. Тази връзка е много крехка. Оттам се започва, когато създаваш банда. Оглеждаш се за правилните хора около себе си. След това, разбира се, трябва да имате една и съща амбиция. Трябва да се целите по една и съща мишена". 

снимка: therasmus.com

ВИЖТЕ ОЩЕ

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00